Gammeldags fastelavnsboller med ærtemel, præcis som de skal være. Luftige og fyldt med skøn vaniljecreme og hvad du ellers elsker. Chokolade, bær eller marcipan.
Forberedelse 40 min / Hævning 2 timer / Tilberedning 15 min / Tid i alt 2 t 55 min. Denne opskrift er til ca. 12 stk.
Ingredienser
Dej:
- 100 g smør
- 1½ dl mælk
- 25 g gær
- 50 g sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 2 æg
- 1 dl (70 g) Dansk Ærtemel
- 1 tsk stødt kardemomme
- ½ tsk salt
- 340 g hvedemel
- 2 æggeblommer
- 2 dl mælk
- ½ dl sukker
- 4 spsk. maizena
- ½ vaniljestang (både korn og stang)
- Chokolade
- Marcipan
- Bær
Forslag til topping:
- Flormelis og vand til glasur
- Kakaopulver
- Frysetørret hindbær
- Tørrede blomster
- Chokolade
- Nødder
Fremgangsmåde
Dejen:
- Smelt smør i en gryde ved lav varme.
- I en skål røres gær ud i mælken.
- Rør den smeltede smør, sukker, æg og vaniljesukker i mælken.
- Tilsæt ærtemel, salt og kardemomme til skålen
- Sigt hvedemel i dejen og ælt godt. Dejen er let klistret. Den sætter sig når den hæver. Hæv dejen med et rent viskestykke over i 1 time.
Vaniljecreme:
- Kom æggeblommer, mælk, sukker, maizena, vaniljekorn og vaniljestang i en gryde og rør det sammen
- Varm cremen op under middelvarme, mens der piskes.
- Når cremen koger begynder den at tykne, og tages af blusset
- Kom cremen i en skål og sæt den på køl, med husholdningsfilm tætsluttet mod cremen
Samling af faselavnsbollerne:
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord og rul ud i en stor firkant.
- Skær den ud i 12 lige store firkanter.
- På midten af hver firkant sættes 1 spsk vaniljecreme. Tilsæt andre smage, alt efter humør, f.eks. marcipan, chokolade og bær.
- Fold de fire hjørner ind over cremen og pres godt sammen – pres alle åbninger sammen, så fyldet ikke kan komme ud.
- Kom dem på en bageplade med den samlingerne nedad. Stil til hævning et lunt sted, i minimum 1 time eller til bollerne er hævet til det dobbelte.
- Forvarm ovnen til 200° C varmluft
- Pensl fastelavnsbollerne med et sammenpisket æg og bag dem i 15 min, eller til de er gyldne
Lad de færdigbagte fastelavnsboller afkøle, før du pynter dem med glasur og friske bær, nødder, chokolade, tørrede blomster eller frysetørret hindbær.