Gammeldags fastelavnsboller med ærtemel og creme

Gammeldags fastelavnsboller med ærtemel og creme

Af Pure Dansk

Gammeldags fastelavnsboller med ærtemel og creme

Gammeldags fastelavnsboller med ærtemel, præcis som de skal være. Luftige og fyldt med skøn vaniljecreme og hvad du ellers elsker. Chokolade, bær eller marcipan. 

Forberedelse 40 min / Hævning 2 timer / Tilberedning 15 min / Tid i alt 2 t 55 min. Denne opskrift er til ca. 12 stk.

Ingredienser

Dej:

  • 100 g smør
  • 1½ dl mælk
  • 25 g gær
  • 50 g sukker 
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 2 æg
  • 1 dl (70 g) Dansk Ærtemel
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ½ tsk salt
  • 340 g hvedemel 
    Hjemmelavet vaniljecreme:
    • 2 æggeblommer
    • 2 dl mælk
    • ½ dl sukker
    • 4 spsk. maizena
    • ½ vaniljestang (både korn og stang)
    Andet fyld:
    • Chokolade
    • Marcipan
    • Bær 

    Forslag til topping: 

    • Flormelis og vand til glasur 
    • Kakaopulver
    • Frysetørret hindbær 
    • Tørrede blomster 
    • Chokolade 
    • Nødder

    Fremgangsmåde

    Dejen:

    1. Smelt smør i en gryde ved lav varme.
    2. I en skål røres gær ud i mælken.
    3. Rør den smeltede smør, sukker, æg og vaniljesukker i mælken.
    4. Tilsæt ærtemel, salt og kardemomme til skålen 
    5. Sigt hvedemel i dejen og ælt godt. Dejen er let klistret. Den sætter sig når den hæver. Hæv dejen med et rent viskestykke over i 1 time. 

     

    Vaniljecreme:

    1. Kom æggeblommer, mælk, sukker, maizena, vaniljekorn og vaniljestang i en gryde og rør det sammen
    2. Varm cremen op under middelvarme, mens der piskes. 
    3. Når cremen koger begynder den at tykne, og tages af blusset
    4. Kom cremen i en skål og sæt den på køl, med husholdningsfilm tætsluttet mod cremen

        Samling af faselavnsbollerne:

        1. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og rul ud i en stor firkant. 
        2. Skær den ud i 12 lige store firkanter.
        3. På midten af hver firkant sættes 1 spsk vaniljecreme. Tilsæt andre smage, alt efter humør, f.eks. marcipan, chokolade og bær. 
        4. Fold de fire hjørner ind over cremen og pres godt sammen – pres alle åbninger sammen, så fyldet ikke kan komme ud. 
        5. Kom dem på en bageplade med den samlingerne nedad. Stil til hævning et lunt sted, i minimum 1 time eller til bollerne er hævet til det dobbelte. 
        6. Forvarm ovnen til 200° C varmluft 
        7. Pensl fastelavnsbollerne med et sammenpisket æg og bag dem i 15 min, eller til de er gyldne

          Lad de færdigbagte fastelavnsboller afkøle, før du pynter dem med glasur og friske bær, nødder, chokolade, tørrede blomster eller frysetørret hindbær. 

          Dansk Ærtemel

          Mel af Ingrid ærter har en mild smag af ærter, let sødme med noter af majs og nødder. Ingrid ærtemel minder i udseende og anvendelsesmuligheder om kikærtemel, og kan derfor anvendes som alternativ.

          → Køb Dansk Ærtemel