Konverteringstabeller

Deciliter til gram

I vores mange lækre opskrifter anvender vi som udgangspunkt dl. som måleenhed for Ingrid ærterne, Anicia linserne og Hestebønnerne. Men er du interesseret i at vide, hvor mange gram der bliver brugt, kan du benytte denne konverteringstabel:

Deciliter

Gram

Ingrid ærter 1 dl 100 g
Anicia linser 1 dl 100 g
Hestebønner 1 dl 100 g

 

 

Udblødte/kogte

I opskrifterne angives den tørrede mængde af enten Ingrid ærter, Anicia linser eller Hestebønner. Men ønsker du at kende den færdigtilberedte vægt på dem, kan du anvende denne konverteringstabel:

 

Tørrede

Udblødte/kogte*

Ingrid ærter 1 dl (100 g)
2 dl (200 g)
Anicia linser 1 dl (100 g) 2 dl (200 g)
Hestebønner 1 dl (100 g) 2 dl (200 g)


* Mængden i klar til brug er den samme for udblødte og kogte bælgfrugter. Grunden hertil er at bælgfrugterne suger vand til sig under iblødsætningen og dermed vokser til næsten maksimal størrelse. Kogning får altså ikke bælgfrugter til at vokse yderligere efter iblødsætning, men gør dem møre, nemmere at optage og fjerner eventuelle giftstoffer.

 

 

Mel

I nogle af vores opskrifter bruger vi ærte- eller linsemel. Melet fra bælgfrugterne er næringsrigt og giver en hurtigere og længere mæthed. Du kan putte det i kager, brød og vegetardeller.

Det er hurtigt og nemt at lave sit eget ærte- eller linsemel. Du skal blot bruge en kaffe- eller melkværn og tørrede Ingrid ærter eller Anicia linser.

 

Tørrede

Malet til mel*

Ingrid ærter
1 dl (100 g)
1,5 dl (100 g)
Anicia linser
1 dl (100 g)
1,5 dl (100 g)
Hestebønner
1 dl (100 g)
1,5 dl (100 g)

 

* Grundreglen for linse- og ærtemel er at 1 dl tørrede hele bælgfrugter giver 1,5 dl mel.