Sådan tilbereder du bælgfrugter

Ved anvendelse af tørrede bønner, linser og ærter i din madlavning er det særligt vigtigt at være opmærksom på tilberedningen. Vi har samlet en række huskeregler, så du let kan komme i gang med at anvende bælgfrugter i dine retter. Det er nemlig slet ikke så svært, når man først kommer i gang. Det store spørgsmål er, hvor lang tid de skal koges, og hvordan er det nu med iblødsætning?


Skal bælgfrugter udblødes eller ej?

Der findes lige så mange holdninger til udblødning, som der findes bønner, ærter og linser. Tidligere var det et krav fra de danske sundhedsmyndigheder, at tørrede bælgfrugter skal lægges i blød i 10-12 timer. I dag ved vi, at ærter, linser og bønner snildt kan koges uden at udbløde dem først.

Udblødning er smart, fordi det minimerer kogetiden på bælgfrugterne. Så du kan spare tid i køkkenet. Uanset om du udbløder eller ej, forringes spisekvaliteten ikke. Faktisk vil nogle sige, at smagen forbedres. Vores danske linser og tørrede ærter behøver ikke at ligge i blød inden tilberedning. Vores danske hestebønner kan med fordel udblødes i 10-12 timer inden kogning, da kogetiden ellers vil være over 60 min.

 

 

Lektin nedbrydes, når du koger dine bælgfrugter

Vi anbefaler, at du koger dine danske hestebønner helt møre. Men Anicia linser og Ingrid ærter kan du faktisk godt spise uden at koge dem, bare så længe de er udblødt.

Bælgfrugter indeholder lektin, som kan give maveproblemer hos mennesker. Lektinet uskadeliggøres dog, når du koger. Mængden af lektin og dermed den nødvendige kogetid varierer fra bælgfrugt til bælgfrugt. Her på siden kan du se vores anbefalede kogetider for danske Anicia linser, hestebønner og Ingrid ærter.


Fyr op under smagen

I gryden fremhæves bælgfrugternes smag, hvis du kommer friske krydderurter eller grøntsager i kogevandet. Gem i øvrigt kogevandet og brug det som bouillon i dine yndlingssupper og –simreretter. Eller brug det som smagsgiver, når du udforsker nye grønne livretter med bælgfrugter. Kogevandet fra Ingrid ærter kan gemmes til Aquafaba.

 

Danske Anicia Linser

 

Tilberedning

  1. Anicia linserne skylles fri for evt. småsten.
  2. Koges i rigeligt vand med en knivspids salt i 20-30 min. Forhold: 1 dl linser til 2 dl vand.

Se opskrifter med Anicia linser

 

Holdbarhed

Efter kogning kan linserne holde sig i cirka fire dage på køl, eller fryses ned og holde sig cirka 1-3 måneder.

 

Tips og gode råd til, hvordan du sparer tid næste gang og mindsker madspild:

  • Anicia linserne kan med fordel koges direkte i gryderetten eller suppen.
  • Anicia linsen er fryseegnet. Det kan derfor være en fordel at koge større portioner, som fryses ned i mindre portioner og er klar til at komme direkte i din ret, plantefarsen eller bagværket.
  • Kogevandet kan bruges i madlavning som smagsgiver og bouillon
  • Har du en rest kogte Anicia linser, kan du med fordel riste dem i ovnen eller på panden med lidt olie og krydderier efter eget valg. De ristede Anicia linser kan bruges som snack, eller som et sprødt element i salaten eller topping på suppen.

 

Danske Hestebønner

 

Tilberedning

  1. Hestebønnerne skylles og iblødsættes i 10-12 timer på køl for at forkorte kogetiden.
  2. Kassér iblødsætningsvandet og anvend nyt vand til kogning.
  3. Hestebønnerne koges i 35-45 min. i rigeligt frisk vand med en knivspids salt. Forhold: 1 dl hestebønner til 3 dl vand.

Bønner indeholder lektiner, som kan give maveonde. Lektinerne uskadeliggøres ved kogning. Det er derfor vigtigt at koge de tørrede hestebønner og kassere både iblødsætnings- og kogevand. Vi anbefaler, at du koger dine danske hestebønner helt møre.

Se opskrifter med Hestebønner

 

Holdbarhed

Efter kogning kan hestebønnerne holde sig i cirka fire dage på køl, eller fryses ned og holde sig cirka 1-3 måneder.

 

Tips og gode råd til, hvordan du sparer tid næste gang og mindsker madspild:

  • Hestebønnerne er fryseegnet. Det kan derfor være en fordel at koge større portioner, som fryses i mindre portioner og er klar til at komme direkte i gryderetten, bagværket eller dippen.
  • Har du en rest kogte hestebønner, kan du med fordel riste dem i ovnen eller på panden med lidt olie og krydderier efter eget valg. De ristede hestebønner kan bruges som snack, eller som et sprødt element i salaten eller topping på suppen.

 

Danske Ingrid Ærter

 

Tilberedning

  1. Ingrid ærterne skylles og kan evt. iblødsættes i 8 timer på køl for at forkorte kogetiden.
  2. Ærterne koges i rigeligt vand med en knivspids salt i 50-60 min. Hvis ærterne er iblødsat, koges de ca. 25-30 min. Forhold: 1 dl ærter til 3 dl vand.
  3. Stop kogningen, mens der stadig er bid og hæld kogevandet fra.
  4. Forlæng kogetiden, hvis ærterne ønskes helt møre.

Se opskrifter med Ingrid Ærter

 

Holdbarhed

Efter kogning kan ærterne holde sig i cirka fire dage på køl, eller fryses ned og holde sig cirka 1-3 måneder.

 

Tips og gode råd til, hvordan du sparer tid næste gang og mindsker madspild:

  • Ingrid ærterne er fryseegnet. Det kan derfor være en fordel at koge større portioner ad gangen, som fryses i mindre portioner. På denne måde er de klar til at komme direkte i gryderetten eller suppen.
  • Har du en rest kogte Ingrid ærter, kan du med fordel riste dem i ovnen eller på panden med lidt olie og krydderier efter eget valg. De ristede Ingrid ærter er lækre som snack, eller som et sprødt element på salaten eller i suppen.
  • Kogevandet kan bruges i madlavning, som smagsgiver og bouillon eller til at lave aquafaba. Aquafaba kan anvendes som erstatning for æg i din madlavning - de kan erstatte æggehvider i marengs eller æggeblommer i en aioli.