Ved anvendelse af tørrede bønner, linser og ærter i madlavning er det særligt vigtigt, at være opmærksom på tilberedningsmetoderne. Vi har samlet en række huskeregler, så du let kan komme igang med at anvende bælgfruger i dine retter. Det er nemlig slet ikke så svært, når man først kommer igang. Bælgfrugternes smag fremhæves, hvis du kommer friske krydderurter eller grøntsager i kogevandet. Linser og tørrede ærter behøver ikke at ligge i blød, men det skal bønner derimod.
Tilberedning
Holdbarhed
Efter kogning kan linserne holde sig i cirka fire dage på køl eller nedfryses.
Tips og gode råd til hvordan du sparer tid næste gang og mindsker madspild:
Tilberedning
Bønner indeholder lektiner, som kan give maveonde. Lektinerne uskadeliggøres ved kogning. Det er derfor vigtigt, at koge de tørrede hestebønner og kasserer både iblødsætnings- og kogevand.
Holdbarhed
Efter kogning kan hestebønnerne holde sig i cirka fire dage på køl eller nedfryses.
Tips og gode råd til hvordan du sparer tid næste gang og mindsker madspild:
Hestebønnerne er fryseegnet. Det kan derfor være en fordel at koge større portioner, som fryses i mindre portioner og er klar til at komme direkte i gryderetten, bagværket eller dippen.
Har du en rest kogte hestebønner, kan du med fordel riste dem i ovnen eller på panden med lidt olie og krydderier efter eget valg. De ristede hestebønner kan bruges som snack, eller som et sprødt element i salaten eller topping på suppen.
Tilberedning
Holdbarhed
Efter kogning kan ærterne holde sig i cirka fire dage på køl, eller nedfryses.
Tips og gode råd til hvordan du sparer tid næste gang og mindsker madspild:
Ingrid ærterne er fryseegnet. Det kan derfor være en fordel at koge større portioner ad gangen, som fryses i mindre portioner. På denne måde er de klar til at komme direkte i gryderetten eller suppen.
Har du en rest kogte Ingrid ærter, kan du med fordel riste dem i ovnen eller på panden med lidt olie og krydderier efter eget valg. De ristede Ingrid ærter er lækre som snack, eller som et sprødt element på salaten eller i suppen.
Kogevandet kan bruges i madlavning, som smagsgiver og bouillon
eller til at lave Aqua Faba. Aqua Faba kan anvendes som erstatning for æg i din madlavning - de kan erstatte æggehvider i marengs eller æggeblommer i en aioli.