Sådan tilbereder du bælgfrugter

Ved anvendelse af tørrede bønner, linser og ærter i madlavning er det særligt vigtigt, at være opmærksom på tilberedningsmetoderne. Vi har samlet en række huskeregler, så du let kan komme igang med at anvende bælgfruger i dine retter. Det er nemlig slet ikke så svært, når man først kommer igang. Bælgfrugternes smag fremhæves, hvis du kommer friske krydderurter eller grøntsager i kogevandet. Linser og tørrede ærter behøver ikke at ligge i blød, men det skal bønner derimod.

Linser

Anicia Linser

Tilberedning

  1. Anicia linserne skylles fri for evt. småsten.
  2. Koges i rigeligt vand i 20-30 min. 1 dl linser til 2 dl vand.

Holdbarhed
Efter kogning kan linserne holde sig i cirka fire dage på køl eller nedfryses.

Tips og gode råd til hvordan du sparer tid næste gang og mindsker madspild:

  • Anicia linserne kan med fordel koges direkte i gryderetten eller suppen.
  • Anicia linsen er fryseegnet. Det kan derfor være en fordel at koge større portioner, som fryses ned i mindre portioner, og er klar til at komme direkte i din ret, plantefarsen eller bagværket.
  • Kogevandet kan bruges i madlavning som smagsgiver og bouillon
  • Har du en rest kogte Anicia linser, kan du med fordel riste dem i ovnen eller på panden med lidt olie og krydderier efter eget valg. De ristede Anicia linser kan bruges som snack, eller som et sprødt element i salaten eller topping på suppen.
Hesteboenner

Hestebønner

Tilberedning

  1. Hestebønnerne skylles og iblødsættes i 10-12 timer på køl for at forkorte kogetiden. 
  2. Kassér iblødsætningsvandet og anvend nyt vand til kogning.
  3. Hestebønnerne koges i 35-45 min. i rigeligt frisk vand. 1 dl hestebønner til 3 dl vand.

Bønner indeholder lektiner, som kan give maveonde. Lektinerne uskadeliggøres ved kogning. Det er derfor vigtigt, at koge de tørrede hestebønner og kasserer både iblødsætnings- og kogevand.

Holdbarhed
Efter kogning kan hestebønnerne holde sig i cirka fire dage på køl eller nedfryses.

Tips og gode råd til hvordan du sparer tid næste gang og mindsker madspild:

  • Hestebønnerne er fryseegnet. Det kan derfor være en fordel at koge større portioner, som fryses i mindre portioner og er klar til at komme direkte i gryderetten, bagværket eller dippen.

  • Har du en rest kogte hestebønner, kan du med fordel riste dem i ovnen eller på panden med lidt olie og krydderier efter eget valg. De ristede hestebønner kan bruges som snack, eller som et sprødt element i salaten eller topping på suppen.

Aerter

Ingrid Ærter

Tilberedning

  1. Ingrid ærterne skylles og kan evt. iblødsættes i 8 timer på køl for at forkorte kogetiden.
  2. Ærterne koges i rigeligt vand med lidt salt i 20-25 min. 1 dl ærter til 3 dl vand.
  3. Stop kogningen mens der stadig er bid, og hæld kogevandet fra.
  4. Forlæng kogetiden, hvis ærterne ønskes helt møre.

Holdbarhed
Efter kogning kan ærterne holde sig i cirka fire dage på køl, eller nedfryses.

Tips og gode råd til hvordan du sparer tid næste gang og mindsker madspild:

  • Ingrid ærterne er fryseegnet. Det kan derfor være en fordel at koge større portioner ad gangen, som fryses i mindre portioner. På denne måde er de  klar til at komme direkte i gryderetten eller suppen.

  • Har du en rest kogte Ingrid ærter, kan du med fordel riste dem i ovnen eller på panden med lidt olie og krydderier efter eget valg. De ristede Ingrid ærter er lækre som snack, eller som et sprødt element på salaten eller i suppen.

  • Kogevandet kan bruges i madlavning, som smagsgiver og bouillon
    eller til at lave Aqua Faba. Aqua Faba kan anvendes som erstatning for æg i din madlavning - de kan erstatte æggehvider i marengs eller æggeblommer i en aioli.

Følg med på vores Facebook, Instagram og Linkedin profiler, hvor vi deler inspiration, opskrifter og viden om danske bælgfrugter.

© Pure Dansk