Tilberedning af linser, ærter og bønner

Ved anvendelse af tørrede bønner, linser og ærter i din madlavning, er det vigtigt at være opmærksom på tilberedningen. Vi har derfor samlet en række huskeregler, så du let kommer i gang med at anvende danske bælgfrugter i din madlavning.

De oftest stillede spørgsmål er: Hvor lang tid skal bælgfrugter koge? Hvilke bælgfrugter skal iblødsættes? og hvilke bælgfrugter skal ikke iblødsættes? Må kogevandet anvendes?

Lektin i bælgfrugter

Nogle bælgfrugter indeholder lektin, som kan give maveproblemer hos mennesker. Lektinet nedbrydes under tilberedning af linser, bønner og ærter. Mængden af lektin og dermed den nødvendige tilberedning varierer fra bælgfrugt til bælgfrugt. 

Anicia linser og Ingrid ærter indeholder få mængder lektin, og derfor kan spises uden at de koges. Anvendes de i f.eks. blendes i en smoothie, spises som topping eller som snack skal de udblødes først.

Her på siden kan du se vores anbefalede kogetider og tilberedningstider for danske Anicia linser, hestebønner og Ingrid ærter.

Skal bælgfrugter udblødes eller ej?

Udblødning er smart, fordi det minimerer kogetiden på bælgfrugterne. Vores tørrede linser og ærter kan sagtens koges uden iblødsætning. Vi anbefaler iblødsætning, da det kan spare dig tid i køkkenet. Tørrede hestebønner skal udblødes og koges grundet det højere lektinindhold.

Uanset om du udbløder eller ej, forringes spisekvaliteten ikke.

Kogetider uden og med iblødsætning: 
Hestebønner kogetid: over 60 min. vs. 35-45 min.
Ingrid ærter kogetid: 60 min. vs. 25-30 min. ⁠
Anicia linser kogetid: 20-25 min. vs. 15 min.

Kogetiderne variere alt efter hvad du skal anvende bælgfrugterne til. I vores opskrifter har vi anbefalede kogetider. Smag dig altid frem og find den konsistens, som du bedst kan lide.

Se vores opskrifter

Fyr op under smagen

Bælgfrugternes smag fremhæves hvis du kommer friske krydderurter eller grøntsager i vandet, og lader det koge sammen i gryden. Gem i øvrigt kogevandet og brug det som bouillon i dine yndlingssupper og –simreretter. Kogevandet fra bælgfrugter er en fantastisk naturlig smagsgiver i det grønne køkken. 

Tips og gode råd til hvordan du sparer tid og mindsker madspild

1 — Alle bælgfrugterne er fryseegnet. Det kan derfor være en god vane i en travl hverdag, at koge større portioner ad gangen, som fryses ned i mindre portioner. På denne måde dine linser, ærter og bønner direkte klar til brug i forskellige retter.

2 — Har du en rest kogte bønner, ærter eller linser, kan du riste dem i ovnen eller på panden med lidt olie og krydderier efter din smag. De ristede bælgfrugter er lækre som snack, eller som et sprødt element i salaten eller på suppen.

3 — Kogevandet fra Anicia linser, Hestebønner og Ingrid ærter kan bruges i madlavning som smagsgiver og bouillon. Anvendes det ikke direkte efter kogning, skal det stilles på køl eller fryses ned.

4 — Mariner let dine kogte bønner, ærter og linser i olie, salt, syre(citron eller eddike) og krydderurter eller andre smagsgivere, som chili, løg, hvidløg, æble mm. Stil på køl og lad dem trække masser af smag. Bælgfrugter er nemlig gode til at suge masser af smag til sig.

5 — Bælgfrugter er drøje i brug. 300 gram tørrede hestebønner, Ingrid ærter og Anicia linser bliver til ca. 650 gram tilberedte, da de suger meget vand under iblødsætning og kogning. Samtidig mætter de meget, da de er fyldt med kostfibre og protein.