Skal bælgfrugter iblødsættes eller ej?

Skal bælgfrugter iblødsættes eller ej?

Skal bælgfrugter iblødsættes eller ej?

Hvilke bælgfrugter skal iblødsættes og hvilke skal ikke?


Udblødning er smart, fordi det minimerer kogetiden på bælgfrugterne. Vores tørrede Anica linser, Ingrid ærter og gråærter kan sagtens koges uden iblødsætning. Vi anbefaler iblødsætning, da det kan spare dig tid i køkkenet. Tørrede hestebønner skal udblødes og koges grundet det højere lektinindhold.

Uanset om du udbløder eller ej, forringes spisekvaliteten ikke. Kogetiderne varierer alt efter hvad du skal anvende bælgfrugterne til. I vores opskrifter har vi anbefalede kogetider. Smag dig altid frem og find den konsistens, som du bedst kan lide.

Her får du de få huskeregler der er ved iblødsætning af bælgfrugter:
  • Skyl de tørrede bælgfrugter med vand i en si.
  • Hæld dem i en skål eller bøtte med rigeligt vand. Tørrede bælgfrugter suger meget væske til sig, så spar ikke på vandet.
  • Stil dem på køl i minimum 12 timer.
  • Iblødsætningsvandet skal kasseres, og må ikke anvendes. 


Udblødning af hestebønner

Hestebønner skal udblødes, som andre tørrede bønner. De indeholder et højere indhold af lektin, som kan give ondt i maven. Iblødsætningen er med til at nedbringe lektin niveauet, og gør bønnerne egnet til at spise, når de tilberedes efterfølgende. Det anbefales ikke at spise udblødte hestebønner rå.


Udblødning af Anicia linser, Ingrid ærter og gråærter

Anicia linser, Ingrid ærter og gråærter indeholder et lavere niveau af lektin, og kan derfor spises når de er udblødte. Anvend udblødte ærter og linser i f.eks. en smoothie eller i en falafel fars. Iblødsætning inden kogning af ærter og linser er en hjælp til at nedbringe kogetiden markant, men ikke en nødvendighed.