Ofte stillede spørgsmål
Generelt om danske bælgfrugter
Alle vores linser, ærter og bønner er dyrket i Danmark. Du kan læse om de danske økologiske landmænd her
Ja. I Danmark har vi siden bronzealderen dyrket bælgfrugter, og særligt ærter og hestebønner er danske landmænd verdensmestre i at dyrke.
Førhen var vi gode til at spise dem, men siden midten af 1800-tallet er de langsomt forsvundet fra spisebordet og i stedet kun blevet anvendt til foder.
Vores tørrede Ingrid ærter, Anicia linser, gråærter og hestebønner har en holdbarhed på 18 måneder fra den dato de er blevet pakket.
Vores ærtemel samt brødblandingerne Kerneboller med ærtemel og Kernerugbrød med linser har en holdbarhed på 12 måneder fra den dato de er blevet pakket.
1 dl hestebønner = 90 gram
1 dl Ingrid ærter = 90 gram
1 dl Anicia linser = 90 gram
1 dl gråærter = 90 gram
1 dl ærtemel = 70 gram
Se også omregning fra tørret til udblødte og kogte bælgfrugter med vores omregningstabel
Det røde Ø-mærke
Alle vores bælgfrugter er dyrket uden brug af pesticider og kunstgødning. Vores danske Anicia linser, Ingrid ærter, hestebønner, gråærter og ærtemel er alle økologisk certificerede DK-ØKO-100.
Nøglemærket er det fælles officielle nordiske ernæringsmærke, som gør det nemmere at følge kostrådenes anbefalinger om en sund og varieret kost. Fødevarer med Nøglehulsmærket indeholder mange fibre og fuldkorn, og har et mindre indhold af fedt, umættet fedt, sukker og salt. Vi har Nøglehulsmærket på alle vores produkter, da bælgfrugter opfylder de ernæringsmæssige krav for denne mærkning.
Linser, ærter og bønner skal skylles fri for eventuelle små sten og jord, som med andre grøntsager. Efter høsten bliver de renset for sten og tørrede plantedele, men som med andre fødevarer skal de skylles inden brug.
Iblødsætning minimerer bælgfrugternes kogetid. Vi anbefaler, at de iblødsættes 12 timer før brug på køl, i rigeligt vand. Tørrede ærter og linser skal ikke nødvendigvis iblødsættes, det skal hestebønnerne derimod grundet lektin indholdet.
Se mere på Bælgfrugtskolen
Kogetiden for Ingrid ærter:
Uden iblødsætning: 45-60 min.
Med iblødsætning: 20-25 min.
Kogetiden for Hestebønner:
Uden iblødsætning: 60 min.
Med iblødsætning: 35-45 min.
Kogetiden for Anicia linser:
Uden iblødsætning: 20-25 min.
Med iblødsætning: 15 min.
Anicia linser kan skylles og koges direkte med i en gryderet, lasagne mv.
Vores tørrede bælgfrugter er et naturligt produkt, som under vækst er forskellig i størrelse og derfor også kan tørre forskelligt. Dette kan have en effekt på udblødning og kogningen, som bliver uens.
Hvis du oplever at dine bælgfrugter ikke er ensartet kogt, kan du lade dem ligge i kogevandet 10-15 minutter efter anbefalet kogetid, og de ukogte bælgfrugter vil optage kogevandet og være spiseklare.
Ja, bælgfrugter er fryseegnet. De kan holde sig i op til 3 måneder på frost. Kogte linser, ærter og bønner kan holde sig i køleskabet i cirka 4 dage.
Se mere på Bælgfrugtskolen
Ja, det kan man. Det er en god måde at undgå madspild, og samtidig tilføre masser af smag til dine retter. Kogevandet kan altså anvendes som erstatning for bouillon og andre smagsgivere. Kogevandet kan holde sig i ca. 4 dage på køl, og kan også fryses. Se fødevarestyrelsens retningslinjer.
Kogevandet fra vores Ingrid ærter kan anvendes til Aquafaba. Du kan bruge det til mayonnaise, marengs, is, flødeboller, remoulade m.m.
Se mere på Bælgfrugtskolen
Vi vil anbefale dig, at du bruger tørrede linser, ærter og bønner, da de ikke har ligget i et saltlage og mistet smag, struktur og friskhed.
Ja, både linsemel og ærtemel er naturligt glutenfrit. Du kan derfor anvende vores danske ærtemel, som andre glutenfri meltyper som rismel, havremel, boghvedemel og kikærtemel.
Du kan se hvor vores produkter forhandles på vores forhandlerliste. Vi opdaterer løbende vores liste med nye forhandlere.
Mangler vi en forhandler i dit nærområde send os meget gerne en mail til: info@puredansk.dk
Anicia linser
Det er samme type linse, som Puy linsen, delikatesse - og kulinarisk linse. Vi har valgt at navngive den Anicia, da det er navnet på den frøsort som kommer i jorden. Vores Anicia linse er dyrket i Danmark. Se vores opskrifter med Anicia linser.
Se mere på Bælgfrugtskolen
Ja. Anicia linsen er meget alsidig og anvendelig i mange retter. Anicia linser har mere bid (fasthed) og koger ikke ud på samme måde, som du kender det med røde linser. Du kan sagtens anvende Anicia linser i retter, som f.eks Dhal/Daal.
Uden iblødsætning: 25 min.
Med iblødsætning: 15 min.
Du behøver ikke at iblødsætte Anicia linser inden brug, de kan sagtens koges direkte i retten.
Du kan let male de tørrede Anicia linser til mel ved at anvende en kaffekværn eller melkværn. Anicia linserne skal hverken skylles eller iblødsættes inden de formales.
Ingrid ærter
Ingrid ærter er gule ærter, og har en lang historie i dansk landbrugskultur. Sorten (frøet som kommer i jorden) hedder Ingrid. Den danske Ingrid ært har en fast struktur og intens ærtesmag, let sødme samt noter af nødder og majs.
Ingrid ærten kan med fordel anvendes som alternativ til kikærter i opskrifter - udskift den 1:1, da både udseende og anvendelsesmuligheder minder om kikærten. Se vores opskrifter med Ingrid ærter.
Se mere på Bælgfrugtskolen
Hestebønner er brune bønner, som har en lang historie i dansk landbrugskultur. Hestebønner kaldes også favabønner og vralske bønner. Mange kender hestebønner som den friske grønne bønne fra haven.
Forskellen er, at vores brune tørrede hestebønner har været dyrket på en mark, tørret af solen og høstet med en mejetærsker. Det giver en anden og mere dyb smagsoplevelse end de friske. Vores brune tørrede økologiske danske hestebønner kan anvendes som alternativ til andre typer bønner, som kidney, sorte, brune m.fl. Se vores opskrifter med danske hestebønner.
Se mere på Bælgfrugtskolen
Bønner indeholder et højere indhold af lektiner end ærter og linser, som kan give maveonde. Lektinet i hestebønner udskadeliggøres helt ved tilberedning. Hestebønner må ikke indtages rå. De skal iblødsættes og tilberedes inden, at de spises. Du kan anvende udblødte hestebønner, ved at tilsætte dem direkte i en gryderet eller falafelfars, hvor de tilberedes under stegning og opvarmning i retten.
Hestebønner skylles og sættes i blød i minimum 12 timer på køl i rigeligt vand.
Kogetiden for Hestebønner minimeres gevaldigt med iblødsætning.
Uden iblødsætning: 60 min.
Med iblødsætning: 35-45 min.
Der kan forekomme huller i danske økologiske hestebønner. Hullerne er fra et meget almindeligt insekt, kaldet en hestebønnebille. Bønnebillen angriber frøene, ligesom man kender det fra bladlus i haven.
Bønnebillen er til skade for planten, og er derfor ikke farlig at spise af mennesker. Ligesom der nogle år forekommer flere bladlus på planterne i haven, er hestebønneplanten nogle år mere udsat for bønnebiller end andre år. Vores hestebønner er dyrket på økologiske marker, og derfor er billerne svære at undgå helt. Hestebønneplanten skal sprøjtes med pesticider, hvis billen skal uskadeliggøres. De er en naturlig del af dyrkningen i Danmark på økologiske marker med hestebønner, og et fænomen vi og landmændene undersøger i fællesskab for at komme dem til livs.
Efter høst har vi valgt, at alle vores hestebønner kommer i et trykkammer for at uskadeliggøre alle insekter i de høstede økologiske hestebønner. Du kan derfor være helt rolig, når du indtager vores danske økologiske hestebønner.
Ja. Du må gerne anvende kogevandet fra hestebønnerne. Anvendes kogevandet ikke med det samme kan det holde i 4 dage på køl eller fryses ned. Se fødevarestyrelsens retningslinjer.
Gråærter
Den tørrede danske gråært er brunmeleret og har et rynket udseende. Ærten har et lyst indre med en fast, nøddeagtig struktur og let tørhed. Den danske gråært har en sødme og en mild bitterhed med noter af hasselnødder, kaffe og chokolade. Ærtens duftnoter leder tankerne hen på nybrygget kaffe og duften af den danske muld efter sommerregn.
Vores danske gråærter minder i smag og udseende om ærter med navnene Lollansk rosin og Nakskov Brunært.
Se mere på Bælgfrugtskolen
Ærtemel
Vores ærtemel er stenformalede Ingrid ærter. Mel af Ingrid ærter har en mild smag af ærter, let sødme med noter af majs og nødder. Ingrid ærtemel minder i udseende og anvendelsesmuligheder om kikærtemel, og kan derfor anvendes som alternativ. Ærtemel er også et godt supplement til fuldkorns- og glutenfrie meltyper.
Se mere på Bælgfrugtskolen
Bestilling, levering og forsendelse
Rabatkoder kan ikke kombineres med produktpakker. På puredansk.dk skal du klikke dit ønskede produkt i kurven, og herefter indtaste din rabatkode tilhørende produktet i checkout.
Klik på den grønne knap “Giv mig besked” under det ønskede produkt. Så får du automatisk besked, når produktet er på lager igen.
Ja, vi har fragtfri levering ved køb over 299 DKK for privatkunder.
Ja, det kan du godt. Send en mail til info@puredansk.dk med dit ordrenummer og beskrive om du ønsker at ændre eller annullere din ordre.
Alle bestillinger i vores webshop afsendes inden for 2-6 hverdage. Du modtager en mail eller sms når din pakke er afsendt med oplysninger på hvornår den forventes leveret.
Vi leverer med GLS til private. For virksomheder tilbyder vi levering med GLS og De Danske Fragtmænd. Pure Dansk leverer varer inden for Danmark – dog ikke til Færøerne og Grønland.
Spor din pakke ved at indtaste dit pakkenummer her: puredansk.dk/find-pakke
Har du ikke modtaget en ordrebekræftelse fra os pr. mail på dit køb kontakt os på info@puredansk.dk
Alle bestillinger i vores webshop afsendes inden for 2-6 hverdage. Du modtager en mail eller sms når din pakke er afsendt med oplysninger på hvornår den forventes leveret. Har du ikke modtaget en mail med trackingnummer og besked om, at din pakke er på vej. Kontakt os på info@puredansk.dk
Du kan altid følge din ordre via den mail du modtager ved ordrens afsendelse fra vores lager. Har du ikke modtaget en mail eller sms med et trackingnummer kontakt os på info@puredansk.dk
Send en mail til info@puredansk.dk med dit ordrenummer samt billede og beskrivelse af fejlen eller skaden.
Nej, vi tilbyder ikke afhentning af bestilte varer på vores lager. Hvis du er privatkunde kan du få leveret fragtfrit ved køb over 299 DKK eller finde vores produkter hos en af vores fysiske forhandlere.
Erhvervskunder
Ja, det kan du. Skriv gerne til os ved afgivelse af ordre på ordre@puredansk.dk
Ja. Har du en specialforretning, delikatesse, detail eller webshop kan du sende en forespørgsel til os.
Ja. Vi leverer meget gerne danske linser, ærter og bønner til dig. Send din forespørgsel på vores Ingrid ærter, Anicia linser, hestebønner, gråærter og ærtemel.
Send Bliv erhvervskunde
Andre spørgsmål?
Har du spørgsmål som du mangler svar på, er du velkommen til at kontakte os på info@puredansk.dk