Ofte stillede spørgsmål

Generelt


Alle vores linser, ærter og bønner er dyrket i Danmark.

Ja. I Danmark har vi siden bronzealderen dyrket bælgfrugter, og særligt ærter og hestebønner er danske landmænd verdensmestre i at dyrke.

Førhen var vi gode til at spise dem, men siden midten af 1800-tallet er de langsomt forsvundet fra spisebordet og i stedet kun blevet anvendt til foder.

Alle vores produkter har en holdbarhed på 18 måneder fra den dato de er blevet pakket.

1 dl hestebønner = 90 gram
1 dl Ingrid ærter = 85 gram
1 dl Anicia linser = 90 gram

Se vores omregningstabel.

Det røde Ø-mærke
Alle vores bælgfrugter er dyrket uden brug af pesticider og kunstgødning. Vores danske Alicia linser, Ingrid ærter, hestebønner og ærtemel er alle økologisk certificeret DK-ØKO-100.

Nøglehulsmærket

Nøglemærket er det fælles officielle nordiske ernæringsmærke, som gør det nemmere at følge kostrådenes anbefalinger om en sund og varieret kost. Fødevarer med Nøglehulsmærket indeholder mange fibre og fuldkorn, og har et mindre indhold af fedt, umættet fedt, sukker og salt. Vi har Nøglehulsmærket på alle vores produkter, da bælgfrugter opfylder de ernæringsmæssige krav for denne mærkning.

Linser, ærter og bønner skal skylles fri for eventuelle små sten og jord, som med andre grøntsager. Efter høsten bliver de renset for sten og tørrede plantedele, men som med andre fødevarer skal de skylles inden brug.

Iblødsætning minimerer bælgfrugternes kogetid. Vi anbefaler, at de iblødsættes 12 timer før brug på køl, i rigeligt vand. Tørrede ærter og linser skal ikke nødvendigvis iblødsættes, det skal hestebønnerne derimod grundet lektin indholdet.

Kogetiden for Ingrid ærter:
Uden iblødsætning: 45-60 min.
Med iblødsætning: 20-25 min.

Kogetiden for Hestebønner:
Uden iblødsætning: 60 min.
Med iblødsætning: 35-45 min.

Kogetiden for Anicia linser:
Uden iblødsætning: 25 min.
Med iblødsætning: 15 min.
Anicia linser kan skylles og koges direkte med i en gryderet, lasagne mv.

Ja, bælgfrugter er fryseegnet. De kan holde sig i op til 3 måneder på frost. Kogte linser, ærter og bønner kan holde sig i køleskabet i cirka 4 dage.

Ja, det kan man. Det er en god måde at undgå madspild, og samtidig tilføre masser af smag til dine retter. Kogevandet kan altså anvendes som erstatning for bouillon og andre smagsgivere. Kogevandet kan holde sig i ca. 4 dage på køl, og kan også fryses. Se fødevarestyrelsens retningslinjer.

Kogevandet fra vores Ingrid ærter kan anvendes til Aquafaba. Du kan bruge det til mayonnaise, marengs, is, flødeboller, remoulade m.m.

Vi vil anbefale dig, at du bruger tørrede linser, ærter og bønner, da de ikke har ligget i et saltlage og mistet smag, struktur og friskhed.

Ja, både linsemel og ærtemel er naturligt glutenfrit. Du kan derfor anvende vores danske ærtemel, som andre glutenfri meltyper som rismel, havremel, boghvedemel og kikærtemel.

Du kan se hvor vores produkter forhandles på vores forhandlerliste. Vi opdaterer løbende vores liste med nye forhandlere.

Mangler vi en forhandler i dit nærområde send os meget gerne en mail til: info@puredansk.dk

 


Anicia linser

Det er samme type linse, som Puy linsen, delikatesse - og kulinarisk linse. Vi har valgt at navngive den Anicia, da det er navnet på den frøsort som kommer i jorden. Vores Anicia linse er dyrket i Danmark. Se vores opskrifter med Anicia linser.

Ja. Anicia linsen er meget alsidig og anvendelig i mange retter. Anicia linser har mere bid (fasthed) og koger ikke ud på samme måde, som du kender det med røde linser. Du kan sagtens anvende Anicia linser i retter, som f.eks Dhal/Daal.

Uden iblødsætning: 25 min.
Med iblødsætning: 15 min.
Du behøver ikke at iblødsætte Anicia linser inden brug, de kan sagtens koges direkte i retten.

Du kan let male de tørrede Anicia linser til mel ved at anvende en kaffekværn eller melkværn. Anicia linserne skal hverken skylles eller iblødsættes inden de formales.

 


Ingrid ærter

Ingrid ærter er gule ærter, og har en lang historie i dansk landbrugskultur. Sorten (frøet som kommer i jorden) hedder Ingrid. Den danske Ingrid ært har en fast struktur og intens ærtesmag, let sødme samt noter af nødder og majs.

Ingrid ærten kan med fordel anvendes som alternativ til kikærter i opskrifter - udskift den 1:1, da både udseende og anvendelsesmuligheder minder om kikærten. Se vores opskrifter med Ingrid ærter.

 


Hestebønner

Hestebønner er brune bønner, som har en lang historie i dansk landbrugskultur. Hestebønner kaldes også favabønner og vralske bønner. Mange kender hestebønner som den friske grønne bønne fra haven.

Forskellen er, at vores brune tørrede hestebønner har været dyrket på en mark, tørret af solen og høstet med en mejetærsker. Det giver en anden og mere dyb smagsoplevelse end de friske. Vores brune tørrede økologiske danske hestebønner kan anvendes som alternativ til andre typer bønner, som kidney, sorte, brune m.fl. Se vores opskrifter med danske hestebønner.

Bønner indeholder et højere indhold af lektiner end ærter og linser, som kan give maveonde. Lektinet i hestebønner udskadeliggøres helt ved tilberedning. Hestebønner må ikke indtages rå. De skal iblødsættes og tilberedes inden, at de spises. Du kan anvende udblødte hestebønner, ved at tilsætte dem direkte i en gryderet eller falafelfars, hvor de tilberedes under stegning og opvarmning i retten. 

Hestebønner skylles og sættes i blød i minimum 12 timer på køl i rigeligt vand.
Kogetiden for Hestebønner minimeres gevaldigt med iblødsætning.
Uden iblødsætning: 60 min.
Med iblødsætning: 35-45 min.

Ja. Du må gerne anvende kogevandet fra hestebønnerne. Anvendes kogevandet ikke med det samme kan det holde i 4 dage på køl eller fryses ned. Se fødevarestyrelsens retningslinjer.

 


Levering og forsendelse

Alle bestillinger i vores webshop afsendes inden for 2-6 hverdage. Du modtager en mail eller sms når din pakke er afsendt med oplysninger på hvornår den forventes leveret.

Vi leverer med DAO, GLS og PostNord til private. For virksomheder tilbyder vi levering med GLS, PostNord og De Danske Fragtmænd. Pure Dansk leverer varer inden for Danmark – dog ikke til Færøerne og Grønland.

Ja, vi har fragtfri levering ved køb over 299 DKK for privatkunder.

Du kan altid følge din ordre via den mail du modtager ved ordrens afsendelse fra vores lager. Har du ikke modtaget en mail eller sms med et trackingnummer kontakt os på info@puredansk.dk

Har du ikke modtaget en ordrebekræftelse fra os pr. mail på dit køb kontakt os på info@puredansk.dk

Alle bestillinger i vores webshop afsendes inden for 2-6 hverdage. Du modtager en mail eller sms når din pakke er afsendt med oplysninger på hvornår den forventes leveret. Har du ikke modtaget en mail med trackingnummer og besked om, at din pakke er på vej. Kontakt os på info@puredansk.dk

Nej, vi tilbyder ikke afhentning af bestilte varer på vores lager. Hvis du er privatkunde kan du få leveret fragtfrit ved køb over 299 DKK eller finde vores produkter hos en af vores fysiske forhandlere.

 


Erhvervskunder

Ja, det kan du. Skriv gerne til os ved afgivelse af ordre på ordre@puredansk.dk

Ja. Har du en specialforretning, delikatesse, detail eller webshop kan du sende en forespørgsel til os.

Ja. Vi leverer meget gerne danske linser, ærter og bønner til dig. Send din forespørgsel på vores Ingrid ærter, Anicia linser, hestebønner og ærtemel.

 

Andre spørgsmål?

Har du spørgsmål som du mangler svar på, er du velkommen til at kontakte os på info@puredansk.dk