Sådan tilbereder du gråærter

Sådan tilbereder du gråærter

Sådan tilbereder du gråærter

Den tørrede danske gråært er brunmeleret, og har et rynket udseende. Ærten har et lyst indre med en fast, nøddeagtig struktur og let tørhed. Den danske gråært har en sødme og en mild bitterhed med noter af hasselnødder, kaffe og chokolade.


Gråærterne er glutenfri fra naturens side, og tilfører mæthed, fylde og velsmag i retter både med og uden kød. De tørrede ærter er sprængfyldte med gode næringsstoffer. Tilføj derfor de danske gråærter, som en god kilde til protein, kostfibre, vitaminer og mineraler i eksempelvis fyldte aubergine eller madpandekager. De kan også anvendes i en sødmefuld toscakage.


Sådan tilbereder du gråærter

  • De tørrede gråærter skal ikke iblødsættes inden kogning, men det nedbringer kogetiden fra over 1 time til 30-35 min.
  • Iblødsætning: Skyl de tørrede grå ærter i koldt vand, og sæt dem på køl i en skål med rigeligt vand i 10-12 timer
  • Efter 12 timer hældes vandet fra de udblødte ærter
  • Udblødte gråærter kan anvendes direkte i en gryderet eller i en suppe. Her skal de ikke koges først
  • Kogning: Kog de udblødte gråærter i 3 dl vand til 1 dl udblødte gråærter. Tilsæt 1 tsk. salt i vandet, og lad dem koge i 30-35 minutter. Husk at smage på dem, om de er færdigkogte, ligesom med pasta, ris og kartofler. De må gerne have et let bid, uden at være hårde. Du skal kunne trykke dem let ud mellem fingrene. Oplever du, at ærterne efter kogning er uens kogt. Anbefaler vi, at du lader dem trække i kogevandet i 10 minutter

Tips

  • Gem kogevandet fra dine gråærter, som med kartoffelvand. Det kan anvendes som bouillon og smagsgiver i andre retter
  • Gråærter er gode som alternativ til nødder i kager, da de har noter af hasselnødder, kaffe og chokolade. Prøv disse sprøde cookies eller mazarintærte med gråærter

Gode råd til nemme retter

Du kan anvende gråærterne i denne saftige pitafyld, eller tilsætte dem i en salat. Du kan også lave myslibar, som en lækker snack.


Holdbarhed

Efter kogning kan Ingrid ærterne og kogevandet holde sig i cirka fire dage på køl, eller fryses ned og holde sig i cirka 3 måneder.

Opskrifter med Danske Økologiske Gråærter

Gå på opdagelse i vores opskriftunivers og find masser af inspiration til opskrifter. Med mere end 200 opskrifter med danske bælgfrugter kan du altid finde inspiration til at give dine måltider nyt liv og finde nye grønne livretter. 

Opskrifter med Gråærter

Danske Økologiske Gråærter

44,95 kr Normal pris
Styk pris pr.
Tilføjet til kurv!
Gå til indkøbskurv eller se flere produkter.