Sådan tilbereder du hestebønner

Sådan tilbereder du hestebønner

Sådan tilbereder du hestebønner

Den tørrede hestebønne er brun og tykskallet. Med en fast struktur og cremet indre konsistens. Hestebønner tilfører masser af umami med mild smag af humle og græs. Samt noter af nødder og en let bitterhed. De tørrede danske hestebønner kan bruges som alternativ til kidneybønner, brune bønner og sorte bønner.

Hestebønner er glutenfri fra naturens side, og tilfører mæthed, fylde og velsmag i retter både med og uden kød. De tørrede bønner er sprængfyldte med gode næringsstoffer. Tilføj derfor hestebønner, som en god kilde til protein, kostfibre, vitaminer og mineraler i eksempelvis koldhævede boller, hvor de kogte hestebønner er blended i gærdejen. Hestebønner tilfører bollerne en let fermenteret smag, som du kender det fra brød med surdej. Anvend dem i denne chili sin carne eller i en lækker gulerodskage.


Tilberedning af hestebønner

Tørrede bønner indeholder lektiner, som kan give maveonde. Lektinerne uskadeliggøres helt ved tilberedning. Tørrede hestebønner må ikke indtages rå. De skal iblødsættes og tilberedes inden at de spises. 

  • Iblødsætning: Tørrede hestebønner skal iblødsættes inden at de tilberedes for at nedbryde lektin indholdet. Skyl de tørrede hestebønner i koldt vand, og sæt dem på køl i en skål med rigeligt vand i minimum 12 timer. 
  • Efter 12 timer hældes vandet fra de udblødte hestebønner. Du må ikke anvende iblødsætningsvandet. Husk derfor at kassér det.
  • Udblødte hestebønner kan anvendes direkte i en gryderet eller i en falafelfars. Her skal de ikke koges først, da de tilberedes under opvarmning og lektinerne nedbrydes.
  • Kogning: Kog de udblødte hestebønner i 3 dl vand til 1 dl udblødte hestebønner. Tilsæt 1 tsk. salt i vandet, og lad dem koge i 40-45 minutter. Husk at smage på dem, om de er færdigkogte, ligesom med pasta, ris og kartofler. De er færdigkogte, når de har en helt cremet og blød indre konsistens

Tips

  • Gem gerne kogevandet fra dine hestebønner, da det kan anvendes som en smagfuld umami fyldt bouillon, og smagsgiver i andre retter
  • De danske tørrede hestebønner er gode i retter, hvor der eksempelvis anvendes kidneybønner, brune bønner eller sorte bønner. De er også gode i en frikadellefars eller i en pålægssalat
  • Hestebønner egner sig også godt i kager, hvor de tilfører både en cremet konsistens, protein, kostfibre og mæthed. Prøv vores opskrift på studenterbrød eller brownie

Gode råd til nemme retter

Du kan anvende udblødte hestebønner direkte i denne lækre smagfulde Tikka Masala, eller prøv dem i vores egyptisk inspirerede falafel.


Holdbarhed

Efter kogning kan hestebønnerne og kogevandet holde sig i cirka fire dage på køl, eller fryses ned og holde sig i op til 3 måneder.

Opskrifter med Danske Økologiske Hestebønner

Gå på opdagelse i vores opskriftunivers og find masser af inspiration til opskrifter. Med mere end 200 opskrifter med danske bælgfrugter kan du altid finde inspiration til at give dine måltider nyt liv og finde nye grønne livretter. 

Opskrifter med Hestebønner