Kålsalat med pærer, valnødder og gråærter

Af Pure Dansk™

Kålsalat med pærer, valnødder og gråærter
Vegansk
Vegansk
Vegetarisk
Vegetarisk
Kålsalat med pærer, valnødder og gråærter

Denne farverige kålsalat er et smukt miks af sprød grønkål og rødkål, sødmefulde pærer, saftige bær og bløde figner. De danske gråærter og sprøde valnødder giver både fylde og bid, mens vinaigrette dressingen binder det hele elegant sammen. En lækker salat, som passer perfekt på middagsbordet i efterårs- og vintermånederne, eller som en frisk julesalat til julemaden.

En smuk og mættende vintersalat med årstidens kål

Når efteråret og vinteren melder sin ankomst, får vi ofte lyst til varme retter og tunge simreretter. Men årstiden byder også på fantastiske råvarer, der kan løfte en frisk og farverig salat – og denne kålsalat med pærer, figen, valnødder og danske gråærter er et perfekt eksempel. Den kombinerer sprødhed, sødme, syre og fylde på en måde, der gør den både smuk på bordet og tilfredsstillende at spise.

Kombinationen af grønkål og rødkål giver ikke blot flotte kontraster, men også masser af vitaminer, mineraler og fibre. Sammen med saftige pærer, figner og blåbær får salaten en dejlig naturlig sødme, mens valnødderne bidrager med sprødhed og dybde. Den friske vinaigrette med citron, honning og dijonsennep binder det hele sammen med en let syrlighed.

Hvorfor bruge gråærter og bælgfrugter i salater?

Gråærter er fantastiske som fyld i salater. De har en mild, nøddeagtig smag og en fast konsistens, der gør dem perfekte sammen med sprøde grøntsager. Bælgfrugter som gråærter, linser og bønner tilfører både protein og kostfibre, hvilket gør salater mere mættende uden at gøre dem tunge. Det betyder, at du kan lave en salat, der både ernæringsmæssigt og smagsmæssigt fungerer som et næringsrigt og mættende måltid. Desuden er gråærter, ligesom kål, spækket med vitaminer, antioxidanter og fibre – alt sammen sunde danske råvarer, der gør godt for både krop og klima.

En salat til både hverdag og fest

Denne kålsalat er oplagt at servere til efterårets og vinterens middage – både som en frisk kontrast til simreretter, som tilbehør til julemenuen eller som et farverigt indslag på frokostbordet. Den er nem at lave, flot at servere og fuld af sæsonens danske råvarer.

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske gråærter.

Danske gråærter

Danske gråærter

Kålsalat med pærer, valnødder og gråærter

Antal
1 stor salat
Tid
30 minutter

Ingredienser

Salat

  • 1 dl (90 g) tørrede Danske Gråærter
  • 50 g valnødder
  • ¼ frisk rødkål, ca. 325 g 
  • 200 g frisk grønkål
  • 2 pærer
  • 6 tørrede figner
  • 125 g friske blåbær eller brombær
  • Vinaigrette dressing

  • 1 tsk. dijonsennep
  • 2 spsk. citronsaft af ¼ citron
  • 1 ½ tsk. flydende honning  
  • 4 spsk. olivenolie
  • Salt og peber
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Skyl gråærterne og sæt dem i blød i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer.
  • Hæld iblødsætningsvandet fra ærterne og kog dem i rigeligt vand med lidt salt i 30-35 minutter. Hæld kogevandet fra gråærterne, og stil dem til side. 
  • Pluk stilkene af grønkålen, skyl det grundigt og slyng kålen fri for vand.
  • Skyl rødkålen, og snit rødkålen fint og grønkålen groft. Kom alt kålen i en stor salatskål, og kram det let med hænderne. 
  • Skyl pærerne med skræl og skær dem i tynde skiver. Fignerne skæres ligeledes i tynde skiver. Skyl blåbærene, og behold lidt til at pynte salaten med. 
  • Kom pærer, blåbær og figner i skålen med kålen.
  • Rør olie, citronsaft, honning og dijonsennep sammen til en vinaigrette dressing, og smag til med salt og peber.
  • Kom de afkølede kogte gråærter og hele valnødder i en skål, og vend det sammen med vinaigretten.
  • Hæld vinaigrette dressingen i skålen med salaten, og vend forsigtigt kålsalaten sammen med vinaigretten. Pynt til sidst med lidt blåbær.
  • Du kan herefter lade salaten hvile nogle timer i køleskabet. Den bliver kun bedre af det, men kan også sagtens serveres med det samme.
  • Serveringsforslag

    Servér kålsalaten som frisk tilbehør til efterårets og vinterens varme retter – den er særligt god sammen med kylling, and eller en saftig flæskesteg. Den fungerer også rigtig godt som en mættende frokostsalat, eventuelt toppet med lidt ekstra valnødder eller et drys smuldret feta.

    Tip

    Salaten kan med fordel laves i god tid og stilles på køl, så smagene får lov at sætte sig.

    Opskriftvideo