Julen er at samles omkring julebordet, at mødes til gløgg og æbleskiver, eller stille risengrød frem for nissen. Skru op for hyggen, mens der steges og bages i køkkenet hele december måned, og med danske bælgfrugter i julens mad får du et sundt tilskud af gode kostfibre og planteproteiner.
Vi spiser som regel ekstra meget i julen, og i mange af de tradtionelle juleretter kan du med fordel tænke bønner, ærter og linser ind og få et modspil til den ellers lidt fede julemad. Uanset om der skal and eller flæskesteg på bordet juleaften, om der skal karrysalat på silden og frikadeller til julefrokosten, om der skal serveres vaniljekranse og konfekt til kaffen, så kan du finde opskrifter på lækre retter med danske bælgfrugter til julens mad.
Der er masser af tradtionelle opskrifter, hvor bælgfrugter indgår i vores klassiske kødretter, men julemiddagen kan også bestå en vegetarisk Wellington med Anicia linser og svampe eller indbagt farsbrød med gråærter. Vi har også vegetariske postejer, frikadeller og pålægsalater til julefrokosten.
Julen dufter af kanel, nelliker og vanilje. De uundgåelige julekager og marcipankonfekt bliver kun endnu bedre med danske bælgfrugter, som både kan bruges i hjemmelavet glutenfri marcipan, som knas i rocky roads, eller som erstatning for nødder i brunkager. Risalamanden får et twist med brændte gråærter på toppen, og en rest risengrød bliver endnu bedre som klatkager med ærtemel dagen derpå.
Skab nye juletraditioner med dejlige opskrifter, hvor bønner, ærter og linser giver dig sundere alternativer uden at gå på kompromis med smagen af jul.