
Julesmåkager og peberkager, kært barn mange navne. En ældgammel kagetradition i julen, er at pynte småkager med glasur. Rensdyr, juletræ og engle udstukket i fine figurer
Forberedelse 30 min / Tilberedning 40 min / I alt 1 t og 10 min.
Opskriften giver ca. 90 stk
Ingredienser
- 1 dl (90 g) tørrede Danske Ingrid Ærter
-
400 g hvedemel
- 150 g sukker
- 70 g mørk sirup
- 2 tsk. bagepulver
- 1 spsk. kakaopulver
- 2 tsk. stødt kanel
- 1 tsk. stødt kardemomme
- ½ tsk. sort peber, friskkværnet
- ½ tsk. stødt ingefær
- 1 knivspids salt
- 200 g smør, blødt
- 2 æg
Glasur:
- 4 spsk. vand
- 7 spsk. flormelis
Fremgangsmåde
- Skyl og kog Ingrid ærterne i rigeligt vand i 25-30 min
- Hæld kogevandet fra ærterne, og gem evt. kogevandet, som kan anvendes som Aquafaba
- Bland mel, sukker, bagepulver, kakaopulver, kanel, kardemomme, stødt ingefær, friskkværnet peber og salt i en skål.
- Smuldr blødt smør ud i mel - og krydderiblandingen.
- Miks æg, sirup og 2 dl kogte ingrid ærter sammen med en minihakker eller stavblender, og tilsæt blandingen i dejen.
- Ælt dejen sammen til den er glat og smidig. Hvis dejen er for klistret tilsæt lidt mere mel. Dæk skålen til, og sæt den på køl i 30 minutter.
- Tænd ovnen på 175 °C varmluft.
- Tag dejen ud af køleskabet, og rul småkagedejen ud på et let meldrysset bord. Udstik småkagedejen til fine julestjerner, peberkagemænd og juletræer, som lægges på en bageplade med bagepapir.
- Bag julesmåkagerne i den forvarmede ovn i ca. 10 minutter, eller til de er let gyldne. Lad dem køle af på en rist inden de pyntes med glasur
Glasur
- Pisk flormelis og vand sammen til en tyk, sej og blank glasur.
- Tilsæt lidt mere flormelis, hvis glasuren er for tynd og løber.
- Pynt de afkølede nybagte julesmåkager med glasur.
Opbevar julesmåkagerne i en lufttæt beholder og ved stuetemperatur.