Bælgfrugter i hverdagsmad – sundt, nemt og mættende
Bælgfrugter som linser, gråærter, Ingrid ærter og bønner kan bruges i alt fra gryderetter, pastaretter og supper til salater, tærter, frikadeller og wraps. Uanset om du vil spise mere grønt og skære ned på kødet eller bare variere dine hverdagsretter, er de proteinrige og nærende bælgfrugter en nem genvej til sund og mættende mad.
Hverdagsretter til hele dagen – morgen, middag og aften
Vi har samlet en lang række opskrifter på hverdagsmad til både morgenmad, frokost og aftensmad, så du kan få en sund start på dagen, holde energien oppe efter frokost og slutte dagen af med et dejligt måltid.
Start dagen med morgenmad med bælgfrugter
Til morgenmaden har vi en masse lækre opskrifter på brød og boller bagt med bælgfrugter og ærtemel, eller hjemmelavede og crunchy granolaer, smoothies og internationale morgenmadsklassikere med bønner og æg for eksempel.
Nærende frokost og sunde snacks til madpakken
Frokosten kan du også gøre nærende og mættende med forskellige slags hjemmerørte pålægssalater med bælgfrugter, som hønsefri-salat eller karrysalat til din sandwich. Prøv også en hjemmelavet bønnepostej som med stor umani smager skønt på friskbagt rugbrød. Der er også sunde snacks til madpakken som pizzasnegle med linser og pølsehorn på ærtemel eller hjemmelavede myslibarer. Små lækkerier, som tager den værste sult ud på eftermiddagen.
Aftensmad med bønner, linser og ærter
Bælgfrugternes alsidighed passer godt i et væld af aftensmadretter til hverdag. De lokale råvarer sikrer dig og familien sunde måltider i hverdagen med fokus på variation og næring. Tænk bønner, linser og ærter ind i nogle af familiens yndlingsretter som lasagne, frikadeller og tortillas, hvor du med fordel kan erstatte en del af kødet eller al kødet med bælgfrugter. Du kan også bruge bælgfrugter i tomatsupper, laksetærter og som topping på pizzaerne.
Gør hverdagen nem med små forberedelser
En god idé er at sætte dine tørrede bælgfrugter i blød natten over, så nedsætter du deres kogetid, og så kan det gå nemt og hurtigt med at få maden på bordet i hverdagen. Mange af retterne er gode at lave i store portioner, så du kan have mad til flere dage.