Kødboller med Ingrid ærter og ærtemos

Af Pure Dansk

Kødboller med Ingrid ærter og ærtemos
Kødboller med Ingrid ærter og ærtemos

Kødboller med Ingrid ærter, mos med Ingrid ærter og brun sauce ala klassiske svenske köttbullar.

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske Ingrid Ærter.

Opskriften er udviklet af Umut Sakarya for Pure Dansk.

Danske Ingrid Ærter

Danske Ingrid Ærter

Kødboller med Ingrid ærter og ærtemos

Antal
4 personer
Tid
1 time og 10 minutter

Ingredienser

terKødboller

  • 160 g tørrede Danske Ingrid Ærter
  • 400 g hakket svinekød
  • 2 løg
  • 2 æg
  • ½ dl fløde
  • 3 spsk. kartoffelmel 
  • Rigeligt salt og peber
  • 1 kvist frisk timian 
  • Ingridærte-mos

  • 160 g tørrede Danske Ingrid Ærter
  • 1 finthakket løg
  • 1 finthakket fed hvidløg
  • ½-1 dl fløde
  • 1 spsk. smør
  • Peber og peber
  • Brun sovs

  • 5 dl kogevand fra Ingrid ærter eller vand
  •  1 terning kalve, okse eller grøntsagsboullion
  • ½ liter fløde 
  • 1 dl hvidvin eller rødvin 
  • 1 spsk. ribsgelé 
  • Peber
  • 3-4 spsk. majstivelse
  • Kulør til den ønskede farve
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Skyl de tørrede Ingrid ærter og sæt dem i blød i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer.
  • Hæld iblødsætningsvandet fra Ingrid ærterne og kog i 30 minutter, i rigeligt letsaltet vand, til ærterne er lette at mose mellem fingrene. Hæld kogevandet fra og gem til saucen.  
  • Blend løg, fløde, æg og timian sammen til en ensartet masse. 
  • Rør salt, svinekød og halvdelen af de kogte Ingrid ærter sammen i en stor skål 
  • Kom kartoffelmel og løg, fløde og æggemassen i skålen og rør sammen til en ensartet fars. Sæt farsen på køl i 15-30 minutter.
  • Lav imens mosen af Ingrid ærter. Sauter løg, sort peber og hvidløg med smør i en gryde. Tilsæt Ingrid ærter sammen med fløde og salt. Lad mosen simre i 10 min ved lav varme til den ønskede konsistens. 
  • Form kødbollerne til små runde kugler og steg i rigeligt smør på en pande i 4-5 minutter, til de er gennemstegte. Stil dem til side.
  • Lav den brune sauce ved at reducere vin og boulionen til ⅔ i panden kødbollerne har stegt på. Tilsæt fløde og peber og bring det i kog. Rør majsstivelse sammen med lidt vand og jævn saucen. Tilsæt ribsgelé og kulør til den ønskede farve. Smag sovsen til med salt og peber til sidst. 
  • Vend kødbollerne i saucen inden servering.
  • Serveringsforslag

    Servér kødbollerne med sauce og mos af Ingrid ærter med syltede agurker eller tyttebærmarmelade.

    Over 300 gratis opskrifter

    Gå på opdagelse i Danmarks største opskriftunivers med bælgfrugter og find masser af inspiration til opskrifter med danske økologiske linser, ærter og bønner.
    → Opskrifter