Skyl de tørrede gråærter og sæt dem i blød i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer.
Hæld iblødsætningsvandet fra ærterne, og kog i 30-35 minutter i rigeligt letsaltet vand. Hæld kogevandet fra. Stil gråærterne til side.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft
Skyl tomaterne. Halver rødløget. Kom halve rødløg, tomater, 2 fed hvidløg, og løg i et ildfastfad.
Skyl og hak basilikum og timian fint, og det kom i en skål. Hak 1 fed hvidløg fint og bland det med urterne, olivenolie, salt og peber
Hæld blandingen med olivenolie og urter ud over tomater, løg og hvidløg i fadet. Bag i ovnen i 30 minutter.
Imens koges pastaen i en gryde med rigeligt saltet vand. Underkog pastaen et par minutter, da den færdigtilberedes sammen med tomatsovsen. Gem 1 ½ dl pastavand til tomatsovsen og stil til side.
De bagte tomater, løg og hvidløg kommes i en blender eller minihakker, sammen med fløde og pastavand og blend til en ensartet tomatsauce.
Kom tomatsaucen i gryden med pasta og de kogte gråærter røres i. Varm sovsen i et par minutter, til pastaen er færdigtilberedt.
Serveringsforslag
Servér denne nemme og fyldige pastaret med basilikum og friskrevet ost på toppen.