Kåldolmere med hestebønner

Af Pure Dansk™

Kåldolmere med hestebønner
Kåldolmere med hestebønner

Nemme og lækre kåldolmere med hestebønner og fars i en rulle af savoykål - fuld af smag. En god ret, hvis du gerne vil spise mindre kød.

Fyldte kålblade med danske bælgfrugter

Kåldolmere er fyldte kålblade, hvor en saftig farsblanding pakkes ind og tilberedes nænsomt. Traditionen stammer fra Mellemøsten og Kaukasus, hvor der typisk bruges vinblade, men har i Danmark og Skandinavien har dolmerne fået deres eget præg med kålblade.

Med hestebønner i fyldet kan du erstatte en del af kødet og gøre retten ekstra rig på planteproteiner. Det gør det til en mere grøn fortolkning af den klassiske dolmer.

Det er en ret med mange traditioner, som stadig smager fantastisk og er en god måde at spise mere grønt i hverdagen.

Du kan servere en frisk grønkålssalat med appelsin til, hvor de syrlige smage matcher de indbydende kåldolmere, og der kan også serveres en skøn brun sauce af Anicia linse boullion til, som en dejlig gæstemad i weekenden.

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske hestebønner.

Danske hestebønner

Danske hestebønner

Kåldolmere med hestebønner

Antal
8-10 stk. kåldolmere
Tid
55 minutter

Ingredienser

  • 1 dl (90 g) tørrede Danske Hestebønner
  • 250 g hakket svinekød
  • 1½-2 tsk. salt
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk. frisk timian
  • 1 spsk. tomatpuré
  • 1 æg
  • 6 svesker
  • En håndfuld persille
  • Peber
  • 1 savoykål
  • 300 g cherrytomater
  • 1 squash
  • 2½ dl grøntsagsbouillon
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Skyl de tørrede hestebønner og sæt dem i blød i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer.
  • Hæld iblødsætningsvandet fra, og kog hestebønnerne i rigeligt, letsalet vand i 45 minutter
  • Hak hvidløg, timian og svesker fint.
  • Blend de kogte hestebønner.
  • Rør kødet sejt med salt og tilsæt finthakket hvidløg, timian, blendede hestebønner, tomatpure, æg, hakkede svesker og hakket persille. Rør det hele godt sammen og krydr med peber.
  • Kasser de yderste blade på savoykålen, hvis de er grimme. Pil forsigtigt 8-10 blade af savoykålen og skyl dem godt i koldt vand.
  • Fyld en gryde med rigeligt vand og bring det i kog. Kom bladene i det kogende vand 2-3 minutter., og skyl dem derefter i koldt vand.
  • Lad dem dryppe af i en si. Skær det nederste stykke af det hvide i midten af bladet
  • Fordel farsen på bladene og pak dem omkring. Læg dem i et ovnfast fad med lukningen nedad.
  • Skær squash og cherrytomaterne i mindre stykker og kom dem i fadet
  • Hæld bouillon over kåldolmerne og sæt fadet i ovnen ca. 30 minutter ved 180°C varmluft.
  • Serveringsforslag

    Servér dine kåldolmer varme med en salat til.