Spaghetti bolognese med gråærter

Af Pure Dansk

Spaghetti bolognese med gråærter
Spaghetti bolognese med gråærter

Denne fyldige opskrift på spaghetti bolognese er en klassisk simreret tilsat gråærter, der giver et skønt bid. Vi har skruet ned for kødet og op for bælgfrugterne. Lad retten simre fra 1 til 5 timer, alt efter din ønskede smagsintensitet.

Gråærter giver en ny dimension til den velkendte spaghetti bolognese

Ved at supplere kødet i dine yndlings retter med danske bælgfrugter, kan du nemt skue ned for kødet til hverdag. Her har vi lavet den klassiske familiefavorit, spaghetti bolognese, med grårærter for at tilføre de nærende egenskaber fra bælgfrugterne og samtidig holde fast i den elskede pastaret. 

Mættende spaghetti bolognese lavet med gråærter som supplement til kød giver både tekstur og smag, samtidig med at retten bliver mere klimavenlig. Planteproteiner holder dig mæt i længere tid end animalske proteiner, så med danske gråærter i basen får retten et naturligt proteinboost og en fyldig konsistens. 

Det er hverdagsmad med et grønt twist. Du kan også finde vores opskrifter på grøntsagsbolognese med hestebønner eller vegetar bolognese med linser, hvis du ønsker en version helt uden kød.

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske Gråærter.

Danske Gråærter

Danske Gråærter

Spaghetti bolognese med gråærter

Antal
4 personer
Tid
1 time og 20 minutter

Ingredienser

  • 1 dl (90 g) tørrede Danske Gråærter 
  • 300 g hakket oksekød
  • 50 g bacon
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk. olie
  • 1 dl rødvin
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 4 tsk. tomatpuré
  • 2 dl vand
  • ½ grøntsagsboullion terning
  • ½ - 1 dl piskefløde
  • Salt og peber
  • 400 g spaghetti
  • Topping

  • Fastmodnet ost, Vesterhavsost eller parmasan
  • 1 håndfuld frisk basilikum
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Skyl de tørrede gråærter og sæt dem i blød i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer.
  • Hæld iblødsætningsvandet fra og stil gråærterne til side.
  • Skær bacon i små tern, af cirka 1x1 cm.
  • Pil løg og hvidløg, begge dele finthakkes.
  • Varm 2 spsk. olie i en gryde ved middelvarme. Tilsæt løg og hvidløg og steg til de er klare.
  • Tilføj bacontern til blandingen og steg yderligere 3 minutter.
  • Hæld det hakkede oksekød i gryden og lad det brune af. 
  • Tilsæt rødvin og lad det reducere en smule.
  • Hæld hakkede tomater, boullion, vand, tomatpuré og udblødte gråærter i gryden.
  • Sku ned til lav varme og lad retten simre i 1-5 timer. Hold øje undervejs, så det ikke brænder på. Tilsæt ekstra væske undervejs, hvis det koger fast i bunden, feks. rødvin eller boullion. Hvis der omvendt er for meget væske, tages låget af og skues op, indtil retten koger, og væsken fordamper.
  • Kog spaghettien efter pakkens anvisning. Si vandet fra, når det er færdigtilberedt.
  • Kom piskefløden i gryden i de sidste par minutter. Smag til med salt og peber.,
  • Serveringsforslag

    Anret spaghettien på en tallerken, og kom den ønskede mængde bolognese ovenpå. Top med revet ost og friske basilikumblade.