Gratin med Ingrid ærter (gule ærter), knoldselleri og spinat med hjemmelavet hvid sauce. En varm og smagfuld vinterret.
Forberedelse 25 min / Tilberedning 30 min / I alt 55 min
Opskriften giver til 4 personer - et fad
Ingredienser
Gratin
- 1 dl (90 g) tørrede Danske Ingrid Ærter
- 1 knoldselleri
- 200 g spinat
- 2 løg
- 2 spsk. æblecidereddike
- ½ tsk.chiliflager
- ½ håndfuld frisk estragon
- 2 skiver daggammelt brød
- 1 tsk. salt
- 1 spsk. rapsolie
- Friskkværnet peber
Hvid sauce
- 40 g smør
- 4 spsk. hvedemel
- 3 dl mælk
- ¼ tsk. fintrevet muskatnød
- ½ tsk. salt
- ¼ tsk. groft sort peber
- ½ kugle frisk mozzarella
Fremgangsmåde
- Skyl de tørrede ærter og iblødsæt dem i rigeligt vand, minimum 12 timer, eventuelt natten over
- Kog de udblødte ærter i letsaltet vand i 25 min.
- Tænd ovnen på 200°C grader
- Mens ærterne koger renses knoldsellerien for jord og snavs, inden skrællen skæres af, så du til sidst står med en hel hvid knold.
- Skær knoldsellerien i mundrette stykker
- Skyl spinaten, og hak løgene fint
- Steg løg og knoldselleri i olie i en gryde til løgene er gyldne, og knoldsellerien tager lidt farve. Tilsæt eddike og vend det sammen
- Tilsæt spinat, chiliflager og smag til med salt og peber.Lad blandingen stege i 3 minutter til spinaten falder sammen
- Hæld kogevandet fra Ingrid ærterne og tilsæt de kogte ingrid ærter i spinat og knoldselleri blandingen
- Fordel blandingen i smurt ildfast fad
- Lav nu den hvide sauce, ved at smelte smør i en lille gryde ved middel varme
- Tilsæt mel til det smeltede smør og pisk med et piskeris, til det er en klumpet masse
- Tilsæt mælken lidt ad gangen og pisk med piskeris, så saucen bliver jævn og glat.
- Tilsæt salt, peber og fintrevet muskatnød.
- Kog saucen under konstant omrøring til den er rigtig tyk
- Smuldr den friske mozzarella ned i saucen og lad osten smelte helt, under konstant omrøring til saucen er tyk og sej.
- Hæld den hvide sauce over
- Skær brødet i mindre stykker, vend dem med en håndfuld friske estragonblade, lidt salt og olie, og kom det på toppen af gratinen. Bag gratinen i ovnen ved 200 °C grader i 25-30 minutter.