Skyl og udblød gråærterne i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer.
Hæld iblødsætningsvandet fra gråærterne, og kog dem i rigeligt vand med lidt salt i 40-45 minutter.
Hak løget fint. Skyl og hak dild fint.
Sautér de finthakkede løg på en pande med olivenolie, indtil løgene bliver gennemsigtige.
Tilsæt spinat og lad væsken fordampe, indtil massen bliver sammenhængende.
Tilsæt de kogte gråærter og sautér det hele i yderligere 2 minutter.
Tilsæt dild, citronsaft og -skal, peber, salt og smuldret feta til panden.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Smelt smør i en gryde.
Skær filodejen i 5-6 cm brede strimler. Læg to lag filodej oven på hinanden og pensl det øverste lag med smør. Vend nu filodejens øverste lag med smør nedad, så smørlaget er i midten.
Kom en lille skefuld fyld i bunden af filodejen og fold filodejen til en trekant, ved først at folde en trekant mod højre og efterfølgende mod venstre, indtil alt dejen er foldet.
Pensl de små trekanter med sammenpisket æg og drys med sesam.
Bag dine spanakopitas i cirka 20 minutter i ovnen, til de er gyldne og sprøde.