Indbagt farsbrød med gråærter

Af Pure Dansk™

Indbagt julesteg med gråærter og butterdej
Vegetarisk
Vegetarisk
Indbagt julesteg med gråærter og butterdej

Indbagt farsbrød med gråærter er en dejlig fyldig ret, som er et lækkert alternativ til det klassiske farsbrød, and og flæskesteg. Farsbrødet får en nøddeagtig smag fra gråærter, varme fra krydderier som kanel og cayenne samt umami fra soya, svampe og gråærter.

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske Gråærter.

Danske Gråærter

Danske Gråærter

Indbagt farsbrød med gråærter

Antal
5-6 personer
Tid
45 minutter

Ingredienser

  • 2 dl (180 g) tørrede Danske Gråærter
  • 1 pakke butterdej
  • 250 g champignon
  • 2 fed hvidløg
  • 1 porre
  • 60 g havregryn
  • 1 dl madlavningsfløde (plante eller alm.)
  • 4 tsk. soya
  • 1 håndfuld frisk timian, alternativt 1 tsk tørret timian
  • 1 tsk. muskat, stødt eller friskrevet
  • ½ tsk. cayennepeber
  • 1 tsk. æblecidereddikke
  • 1 tsk. honning 
  • 1 spsk. stærk dijon sennep
  • 1 tsk. kanel
  • ½ tsk. stødte nelliker
  • Salt og peber
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Skyl de tørrede gråærter. Sæt dem i blød i rigeligt vand på køl, i minimum 12 timer for at forkorte kogetiden. 
  • Hæld iblødsætningsvandet fra gråærterne, og kog dem i 35 minutter i rigeligt letsaltet vand. Hæld kogevandet fra. 
  • Vej 80 gram kogte gråærter af, hak dem groft og stil dem til side til senere brug.
  • Skyl og rens porren og svampene grundigt for jord. 
  • Skær svampe i grove stykker og hak porren og hvidløg fint.
  • Varm en pande op til middel varme og tilsæt olie. Kom porren og svampene på panden, når olien er varm.
  • Lad svampe og porren brune af i cirka 8 min og tilsæt derefter hvidløg. Lad blandingen stege i yderligere 2 min.
  • Tilsæt alle krydderierne: muskat, frisk timian,cayennepeber, honning.
  • Kom de resterende hele gråærter på panden sammen med fløde, soya og sennep. Smag til med salt og peber.
  • Lad det hele simre i 5 min. Tilsæt havregryn til blandingen og tag det af varmen.
  • Hæld blandingen i en minihakker eller brug en stavblender til at blende til en grov konsistens.
  • Kom farsen i køleskabet i 30 min. Det er vigtigt, at den er kølet ned, før den kommer på butterdejen.
  • Tænd ovnen på 200 °C. Tag en bageplade frem og beklæd den med bagepapir.
  • Læg butterdejen på bagepapiret og placer farsen i midten af butterdejen, form den med hænderne.
  • Skær strimler langs siden af fyldet med en kniv, så du kan flette det.
  • Flet butterdejen og pensl den herefter med madlavningsfløde. Drys med frisk timian og flagesalt.
  • Bag farsbrødet i ovnen i cirka 25-30 minutter, til butterdejen har en gylden overflade. 
  • Serveringsforslag

    Server dit farsbrød lunt med kartofler og en frisk grønkålssalat med Ingrid ærter.

    Tip

    Kanel og nelikker er krydderier, som er gode at anvende i dit farsbrød til julemiddagen. Udelad disse krydderier i plantefarsen for en mindre julet version.

    Jul Efterår Vinter Aftensmad Hovedret

    Over 300 gratis opskrifter

    Gå på opdagelse i Danmarks største opskriftunivers med bælgfrugter og find masser af inspiration til opskrifter med danske økologiske linser, ærter og bønner.
    → Opskrifter