Galette med Ingrid ærter, rødbede og gedeost

Af Pure Dansk™

Galette med Ingrid ærter, rødbede og gedeost
Galette med Ingrid ærter, rødbede og gedeost

Galette er en fransk tærte, bagt uden tærteform. Vores udgave er fyldt med karamelliserede rødløg, rødbede, gedeost og Ingrid ærter. En nem tærte som kan nydes både til aftensmåltidet eller som en nem frokost med bælgfrugter.

Bag din tærte uden at bruge en form!

Galetteens karakter af ubesværet tærte uden form matches fremragende af Ingrid ærternes sprøde bid, den jordede rødbede og cremede gedeost. Resultatet: et bagværk, der føles enkelt, elegant og hjemligt på samme tid.

Galetten er et hit, når der skal smagfulde og grønne retter på ugens madplan. Den er nem og sjov at lave, når der gives slip på traditionerne, og tærten formes i fri hånd. Gedeosten salte smag passer skønt sammen med den søde rødbede, de karamelliserede rødløg og Ingrid ærternes nøddeagtige noter. Toppet med friske timianstængler får du en tærte, der passer sig godt til efterårets smage.

Den franske galette kan nemt laves på andre måder, og vi anbefaler også at prøve en variant med varme tomater, en med gråærter, kål og svampe eller en med porrer kartofler og hestebønner.

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske Ingrid ærter.

Danske Ingrid ærter

Danske Ingrid ærter

Galette med Ingrid ærter, rødbede og gedeost

Antal
4 personer
Tid
1 time og 15 minutter

Ingredienser

Dej

  • 75 g smør
  • 100 g hvedemel 
  • 50 g grahamsmel
  • En knivspids salt
  • ¾ dl yoghurt naturel (1,5 % fedt) 
  • 1 æg - sammenpisket til pensling
  • Fyld

  • ½ dl (45 g) tørrede Danske Ingrid Ærter
  • 1 rulle gedeost (svarende til 180 g)
  • 1 æg
  • 2 stilke frisk rosmarin
  • 1 tsk. friske timian blade
  • Salt og peber
  • 1-2 rødbeder, medium størrelse
  • Karamelliserede løg

  • 1 rødløg (alternativ almindelig zittauerløg)
  • 1 spsk. smør
  • 1 spsk. balsamicoeddike
  • 1 tsk. sirup (fx agavesirup)
  • Salt og peber
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Skyl de tørrede ærter og sæt dem i blød i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer.
  • Kog de udblødte ærter i letsaltet vand i 25 minutter.
    Lav dejen mens Ingrid ærterne køler af
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft. 
  • Smuldr smørret i mel og salt, til det har et rasp lignende udseende.
  • Tilsæt yoghurt og saml dejen. Pak den ind i husholdningsfilm, og læg den i køleskabet, mens du laver fyldet. 
  • Pil rødløg, og skær det i skiver. Varm en pande op med smør ved middel varme.
  • Steg rødløgene gyldne. Tilsæt balsamicoeddike og sirup. Krydr med salt og peber, og lad det stege videre i 1 minuts tid.
  • Tag det af varmen og sæt til side. 
  • Skær gedeost i mindre tern. Kom 2/3 af det i en skål sammen med æg, finthakket rosmarin, timian, salt og peber. Mos det godt sammen.
  • Skræl rødbederne, og skær dem i helt tynde skiver, gerne på et mandolinjern.
  • Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud. Læg dejen på bagepapir. 
  • Smør æggemassen med gedeost ud i en stor cirkel på dejen, som hvis du lavede en pizza, men ikke helt ud til kanterne. Fordel rødbedeskiverne på tærtebunden, gerne lidt i lag. Top med de karamelliserede rødløg, den sidste 1/3 af gedeosten og Ingrid ærter.
  • Fold siderne af dejen ind over fyldet. Det behøver ikke at være pænt, men sørg for, at der ikke kommer huller i dejen, så fyldet kan flyde ud.
  • Pensl kanterne med sammenpisket æg og bag i ovnen 30 min. 
  • Serveringsforslag

    Serveres lun med frisk salat til.