Galette med gråærter, kål og svampe

Af Pure Dansk™

Galette med gråærter, kål og svampe - Pure Dansk™
Vegetarisk
Vegetarisk
Galette med gråærter, kål og svampe - Pure Dansk™

Nem og mættende madtærte - galette med gråærter, ærtemel, to slags kål og svampe. Top tærten med lynsyltede rødløg, som et godt modspil til de fyldige smage.

Rustik galette med svampe og danske gråærter

Gråærter, grønkål, spidskål, svampe og revet ost, alt sammen i en skøn herlighed pakket ind i en dejlig tærtebund og toppet med lynsyltede rødløg. Sådan har du en opskrift på en fransk galette lavet med danske bælgfrugter. Nem, god, mættende og fuld af smag. 

De smagfulde svampe, møre kålblade og cremede gråærter indhyllet i en sprød galettebund skaber en fyldig vegetarret med både dybde og tekstur. Den grove dej og det smagfulde fyld gør den velegnet som en grøn hovedret, der kan nydes året rundt. 

Når det bedste fra det franske landkøkken forenes med nordiske råvarer får du reel mad, og galetten kan laves på flere måder, for eksempel også med gedeost, rødbede og Ingrid ærter eller porrer, kartofler og hestebønner.

I denne opskrift har vi anvendt vores Dansk Ærtemel og Danske Gråærter.

Dansk Ærtemel

Dansk Ærtemel

Danske Gråærter

Danske Gråærter

Galette med gråærter, kål og svampe

Antal
4 personer
Tid
1 time

Ingredienser

Dej

  • 50 g Dansk Ærtemel
  • 100 g hvedemel 
  • 75 g smør
  • 1 knivspids salt
  • 3/4 dl yoghurt naturel (1,5 % fedt) 
  • 1 sammenpisket æg til pensling 
  • Fyld

  • ½ dl (45 g) tørrede Danske Gråærter
  • 3 spsk cremefraiche 38% 
  • 100 g Vesterhavsost, Arla Unika havgus 12 eller anden fast ost.  
  • 100 g grønkål (uden stilk)
  • ¼ spidskål
  • 100 g champignon
  • Skal fra 1 økologisk citron 
  • Syltede rødløg

  • 1 lille rødløg
  • ½ dl eddike
  • ½ dl sukker
  • ½ dl vand
  • 2 laurbær blade
  • ½ tsk. peberkorn
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Skyl de tørrede gråærter og sæt dem i blød i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer.
  • Hæld iblødsætningsvandet fra og kog Gråærterne i 30-35 minutter i rigeligt letsaltet vand. Hæld kogevandet fra.
  • Lav de syltede rødløg imens. Pil løg og skær det i både. Rør eddike, sukker og vand sammen i en gryde, og bring det i kog. Kom løgbådene, laurbærblade og peberkorn i lagen, og kog ca. 30 sek. Tag gryden af varmen, og lad løg køle af i lagen.
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Smuldr smørret i mel og salt, til det ligner rasp. Tilsæt yoghurt, og saml dejen. Pak den ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet, mens du laver fyldet.
  • Rens champignon for evt. snavs og skær i skiver. Steg dem gyldne på en pande i lidt olie. Læg dem til side.
  • Snit spidskål fint og pluk grønkålen i mindre stykker. Steg det kort på en varm pande i lidt olie, til kålen falder sammen.
  • Tag dejen ud af køleskabet, og rul den ud i en stor cirkel. Læg den på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Smør cremefraiche ud i en stor cirkel på dejen, som hvis du lavede en pizza, men ikke helt ud til kanterne.
  • Riv osten på et rivejern, og drys halvdelen over cremefraichen. Riv citronskal henover.
  • Fordel kål, champignon og gråærter.
  • Fold siderne af dejen ind over fyldet. Det behøver ikke at være pænt, men sørg for, at der ikke kommer huller i dejen, så fyldet kan flyde ud. Pensl kanterne med sammenpisket æg. Top med det sidste ost.
  • Bag i ovnen 25-30 min.
  • Serveringsforslag

    Servér din galette-tærte toppet med syltede rødløg og evt. friske urter.