Julens traditionelle brunkage med Ingrid ærter og uden mandler. De gule ærter giver en dejlig smag, sprødhed og flot farve til julesmåkagerne
Forberedelse 4 t 40 min / Tilberedning 20 min / I alt 5 timer
Opskriften giver ca. 100 stk. alt efter størrelsen
Ingredienser
- ½ dl (45 g) tørrede Danske Ingrid Ærter
- 125 g smør
- 70 g lys sirup
- 125 g brun farin
- 250 g hvedemel
- 2 tsk. kanel
- 1 tsk. stødt ingefær
- ½ tsk. stødt nellike
- ½ tsk. stødt allehånde
- 1 tsk. potaske
- Fintrevet skal fra en ½ appelsin
- 1 spsk. appelsinsaft
Fremgangsmåde
- Skyl og kog Ingrid ærterne i rigeligt vand i 25-30 min
- Smelt farin, sirup og smør ved middel varme i en gryde. Det må ikke koge, tag gryden af varmen når massen er smeltet sammen
- Bland hvedemel, ingefær, kanel, stødt nellike, allehånde, revet appelsinskal og de kogte Ingrid ærter sammen i en ren skål
- Pres 1 spsk. appelsinsaft, og opløs potasken i appelsinsaften
- Tilsæt den opløste potaske i appelsinsaft, hvedemel - og krydderiblandingen i gryden med den smeltede masse
- Ælt det godt sammen
- Form dejen rund og aflang i den tykkelse, som dine brunkager skal være. Rul et stykke bagepapir tæt om dejen, så den holder formen.
- Sæt dejen i køleskabet i minimum 4 timer inden brunkagerne skæres ud
- Tænd ovnen på 175°C (varmluft).
- Tag brunkagedejen ud af køleskabet og skær tynde skiver brunkager.
- Læg kagerne på en bageplade med bagepapir, og bag dem i cirka 6 minutter. Tag dem ud af ovnen inden de bliver helt mørke.
- Afkøl brunkagerne på en bagerist
- Opbevar brunkagerne i en lufttæt beholder og ved stuetemperatur.