Brunkager med Ingrid ærter - Pure Dansk™

Brunkager med Ingrid ærter

Af Pure Dansk™

Brunkager med Ingrid ærter - Pure Dansk™

Julens traditionelle brunkage med Ingrid ærter og uden mandler. De gule ærter giver en dejlig smag, sprødhed og flot farve til julesmåkagerne 

Forberedelse 4 t 40 min / Tilberedning  10 min / I alt 5 timer
Opskriften giver ca. 100 stk. alt efter størrelsen

Ingredienser

  • ½ dl (45 g) tørrede Danske Ingrid Ærter
  • 125 g smør
  • 70 g lys sirup 
  • 125 g brun farin
  • 250 g hvedemel
  • 2 tsk. kanel
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • ½  tsk. stødt nellike
  • ½ tsk. stødt allehånde
  • 1 tsk. potaske
  • Fintrevet skal fra en ½ appelsin
  • 1 spsk. appelsinsaft

Fremgangsmåde

  1. Skyl og kog Ingrid ærterne i rigeligt vand i 25-30 min 
  2. Smelt farin, sirup og smør ved middel varme i en gryde. Det må ikke koge, tag gryden af varmen når massen er smeltet sammen
  3. Bland hvedemel, ingefær, kanel, stødt nellike, allehånde, revet appelsinskal og de kogte Ingrid ærter sammen i en ren skål
  4. Pres 1 spsk. appelsinsaft, og opløs potasken i appelsinsaften
  5. Tilsæt den opløste potaske i appelsinsaft, hvedemel - og krydderiblandingen i gryden med den smeltede masse
  6. Ælt det godt sammen
  7. Form dejen rund og aflang i den tykkelse, som dine brunkager skal være. Rul et stykke bagepapir tæt om dejen, så den holder formen. 
  8. Sæt dejen i køleskabet i minimum 4 timer inden brunkagerne skæres ud
  9. Tænd ovnen på 175°C (varmluft). 
  10. Tag brunkagedejen ud af køleskabet og skær tynde skiver brunkager.
  11. Læg kagerne på en bageplade med bagepapir, og bag dem i cirka 6 minutter. Tag dem ud af ovnen inden de bliver helt mørke. 
  12. Afkøl brunkagerne på en bagerist 
  13. Opbevar brunkagerne i en lufttæt beholder og ved stuetemperatur. 
Tip: Dejrullen med brunkagedej kan opbevares i køleskabet i 1-2 uger rullet ind i bagepapir. Er der behov for længere tid, så kan den fryses og holder sig fint på frost i 2-3 måneder.