Honningkage både dufter og smager af jul. Hjemmelavet sød og krydret kage med lag af sød abrikos og smørcreme. Hestebønnerne giver en svampet konsistens
Forberedelse 45 min. / Tilberedning 50 min. / I alt 1 time 35 min.
Opskriften giver 1 kage
Ingredienser
Honningkagebunde
- 1 dl (90 g) tørrede Danske Hestebønner
- 125 g mørk sirup
- 125 g fast eller flydende honning
- 50 g brun farin
- ¾ dl vand
- 4 æg
- 300 g hvedemel
- 1½ tsk. bagepulver
- 1 tsk. natron
- 2 tsk. stødt kanel
- 1 tsk. stødt ingefær
- 1 tsk. stødt nellike
- ½ tsk. fint salt
- 1 appelsin
- ½ dl kærnemælk
- Smør til formen
- 125 g blødt smør
- 125 g flormelis
- 1 tsk. Vaniljeessens
- 150 g abrikosmarmelade
Chokoladeovertræk:
- 150 g mørk chokolade
- 1 spsk. smør
- 50 g hasselnøddekerner
Fremgangsmåde
Honningkagebunde
- Skyl og iblødsæt hestebønner i 10-12 timer, i rigeligt vand på køl
- Kog hestebønnerne i rigeligt vand i 40 min
- Lad sirup, honning, brun farin og vand simre ved svag varme i en gryde til sukkeret er opløst
- Hæld honningmassen i en ren skål, og lad det afkøle helt
- Tænd ovnen på 160°C varmluft
- Pisk 1 æg ad gangen i den afkølede honningmasse
- Bland mel, bagepulver, natron, kanel, ingefær, nelliker og salt i en anden skål, og si melblandingen i honningdejen
- Pres saften af en appelsin og riv skallen fint
- Tilsæt appelsinsaft, appelsinskal og kærnemælk i dejen, og rør til dejen er glat og ensartet. Blend til sidst 2 dl kogte hestebønner i dejen med en stavblender
- Fordel dejen i en smurt springform, og bag kagen i ovnen i 50-60 minutter. Tjek med en spisebind, at kagen er gennembagt
- Lad kagen køle af i springformen på en rist
- Tag den afkølede honningkage ud af springformen og del den på tværs til 2 kagebunde
Fyld
- Pisk smør, flormelis og vaniljeessens sammen med en elpisker i en skål, så du får en hvid og luftig smørcreme
- Smør den nederste honningkagebund med abrikosmarmelade i et jævnt lag
- Fordel et tykt lag smørcreme på den anden bund. Læg bundene sammen
Chokoladeovertræk
- Smelt hakket chokolade og smør i en varmefast skål over vandbad. Rør det godt sammen, og afkøl let.
- Rist hasselnødder let på en tør pande, og gnid de brune hinder af i et rent viskestykke. Hak hasselnødderne groft
- Smør den smeltede chokolade på toppen af honningkagen, drys med hasselnødder, og køl helt af - gerne i køleskabet i 1 time.