Honningkage med hestebønner

Af Pure Dansk™

Honningkage med hestebønner
Honningkage med hestebønner

Honningkage både dufter og smager af jul. Hjemmelavet sød og krydret kage med lag af sød abrikos og smørcreme. Hestebønnerne giver en svampet konsistens.

Julenhyggen er i centrum med kagefavorit i en ny version

Honningkage har i århundreder været en del af julens bagetraditioner i Danmark. Den krydrede smag af kanel, ingefær og nelliker blandet med honning skaber en kage, som både er varmende og festlig.

Med danske hestebønner i opskriften bliver den klassiske kage endnu mere spændende. Bønnerne tilfører en naturlig fugtighed, der holder kagen frisk i længere tid, og samtidig tilfører de ekstra fibre og protein, samtidig med at den velkendte krydrede smag står helt tydeligt frem. Den friske smørcreme og abrikosmarmeladen i midten matcher den søde kage, og resultatet er en honningkage, der både er traditionel i smagen og fornyet i sin sammensætning.

På trods af de mange ingredienser og forskellige komponenter, er det en nem kage, der er enkel at bage, og som du ikke må snyde dig selv for at prøve.

Med denne kombination får du en julekage, der emmer af nostalgi, men som samtidig viser, hvordan gamle klassikere kan udvikles til nutidens køkken.

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske hestebønner.

Danske hestebønner

Danske hestebønner

Honningkage med hestebønner

Antal
1 kage
Tid
1 time og 35 minutter

Ingredienser

  • 1 dl (90 g) tørrede Danske Hestebønner
  • 125 g mørk sirup
  • 125 g fast eller flydende honning
  • 50 g brun farin
  • ¾ dl vand
  • 4 æg
  • 300 g hvedemel
  • 1½ tsk. bagepulver
  • 1 tsk. natron
  • 2 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt nellike
  • ½ tsk. fint salt
  • 1 appelsin
  • ½ dl kærnemælk
  • Smør til formen
  • Fyld

  • 125 g blødt smør
  • 125 g flormelis
  • 1 tsk. Vaniljeessens
  • 150 g abrikosmarmelade
  • Chokoladeovertræk

  • 150 g mørk chokolade
  • 1 spsk. smør
  • 50 g hasselnøddekerner
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

    Honningkagebunde

  • Skyl de tørrede hestebønner og sæt dem i blød i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer.
  • Kog hestebønnerne i rigeligt vand i 40 minutter.
  • Lad sirup, honning, brun farin og vand simre ved svag varme i en gryde, til sukkeret er opløst.
  • Hæld honningmassen i en ren skål, og lad det afkøle helt.
  • Tænd ovnen på 160°C varmluft.
  • Pisk 1 æg ad gangen i den afkølede honningmasse.
  • Bland mel, bagepulver, natron, kanel, ingefær, nelliker og salt i en anden skål, og si melblandingen i honningdejen.
  • Pres saften af en appelsin og riv skallen fint.
  • Tilsæt appelsinsaft, appelsinskal og kærnemælk i dejen og rør, til dejen er glat og ensartet. Blend til sidst 2 dl kogte hestebønner i dejen med en stavblender.
  • Fordel dejen i en smurt springform, og bag kagen i ovnen i 50-60 minutter. Tjek med en spisebind, at kagen er gennembagt.
  • Lad kagen køle af i springformen på en rist.
  • Tag den afkølede honningkage ud af springformen og del den på tværs til 2 kagebunde.
  • Fyld

  • Pisk smør, flormelis og vaniljeessens sammen med en elpisker i en skål, så du får en hvid og luftig smørcreme.
  • Smør den nederste honningkagebund med abrikosmarmelade i et jævnt lag.
  • Fordel et tykt lag smørcreme på den anden bund. Læg bundene sammen.
  • Chokoladeovertræk

  • Smelt hakket chokolade og smør i en varmefast skål over vandbad. Rør det godt sammen, og afkøl let. 
  • Rist hasselnødder let på en tør pande, og gnid de brune hinder af i et rent viskestykke. Hak hasselnødderne groft.
  • Smør den smeltede chokolade på toppen af honningkagen, drys med hasselnødder, og køl helt af - gerne i køleskabet i 1 time.