Risalamande ala cheesecake med gråærter

Af Pure Dansk™

Risalamande ala cheesecake med gråærter
Vegetarisk
Vegetarisk
Risalamande ala cheesecake med gråærter

Er du vild med risalamande og cheesecake, så skal du smage denne lækre juledessert med gråærter. Server disse små desserter med kiksebund af gråærter og bastogne kiks til julefrokosten eller juleaften i stedet for den klassiske risalamande med kirsebærsauce. Vi kalder denne dessert risalamande ala cheesecake, da den er uden flødeost.

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske Gråærter.

Danske Gråærter

Danske Gråærter

Risalamande ala cheesecake med gråærter

Antal
6 personer
Tid
8 timer

Ingredienser

Kiksebund

  • 1/2 dl (45 g) tørrede Danske Gråærter
  • 200 g bastogne kiks
  • 100 g smør
  • Risalamande fyld

  • 400 g kold risengrød, lavet af 100 g grødris, 5 dl sødmælk, 1,5 dl vand og 1/2 tsk. salt
  • 5 blade husblas
  • 60 g mandler
  • 1 vaniljestang
  • 1,5 dl flormelis
  • 3 spsk. mandellikør
  • 3 dl piskefløde
  • Skallen fra ¼ appelsin
  • Kirsebærgelé

  • 4 blade husblas
  • 2 1⁄2 dl (500 g) kirsebærsauce
  • ½ dl vand
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

    Kiksebund med gråærter

  • Skyl de tørrede gråærter, og sæt dem i blød i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer. Hæld iblødsætningsvandet fra, og kog gråærterne i 30-35 minutter i rigeligt vand. Hæld kogevandet fra, og lad gråærterne køle helt af.
  • Blend bastogne kiks til en fin rasp i en foodprocessor eller med en minihakker. Hak de kogte gråærter groft, og smelt smørret i en gryde. Vend blendet kiks, hakkede gråærter og smeltet smør sammen i en skål til til en ensartet kiksemasse.
  • Fordel kiksemassen i 6 glas. Tryk massen flad med en spiseske eller et lille decilitermål, så den er ligeligt fordelt i hele glassets bund. Stil glassene med kiksebund på køl, og tilbered imens risalamande fyldet. 
  • Risalamande fyld

  • Hæld kogt vand over mandlerne i en skål. Lad det trække i et par minutter, så mandlernes skaller løsner sig. Smut mandlerne og hak dem fint.
  • Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og vend dem sammen med flormelis i en stor skål. Tilsæt kold risengrød og finthakkede mandler, og rør det hele godt sammen. 
  • Kom husblas i en skål med koldt vand, og lad det trække i 10 minutter. Vrid husblassen fri for vand.
  • Varm mandellikør i en gryde og tilsæt husblassen, og rør rundt til husblassen er helt smeltet. Kom den lune mandellikør til skålen med risalamanden, og tilsæt fintrevet appelsinskal og rør massen rundt.  
  • Pisk fløden til et let skum, og vend det i risalamanden.
  • Tag glassene med kiksebund ud af køleskabet, og fordel risalamanden i de 6 glas. Tør eventuelt siderne rene med et stykke køkkenrulle, så glasset er rent i kanten. Stil glassene tilbage på køl i minimum 4 timer. 
  • Kirsebærgelé

  • Kom husblassen i en skål med koldt vand i 10 minutter. Si kirsebærene fra kirsebærsaucen, og gem nogle af kirsebærrene til pynt. Varm kirsebærsauce og vand i en gryde. Det skal ikke koge, men varmes til husblassen smelter. Kram husblassen fri for vand, og kom den i kirsebærsaucen, og rør rundt til husblassen er helt smeltet. 
  • Lad den varme kirsebærgelé køle af inden den hældes over risalamanden. Det er vigtigt, at den ikke køler for meget af, så den når at sætte sig helt. Kom nogle af kirsebærene ovenpå toppen af saucen. 
  • Stil glassene med Risalamande ala cheesecake på køl i cirka 2 timer, eller indtil geléen har sat sig helt. 
  • Nyd denne juledessert med et lækkert glas portvin eller kirsebærvin.
  • Tip

    Undgå madpild ved at anvende en rest risengrød eller risalamande i denne dessert. Juledesserten kan sagtens laves vegansk ved at anvende plantebaseret smør, plantefløde og plantedrik.

    Jul Børnevenlig Nytår Dessert

    Opskriftvideo

    Over 300 gratis opskrifter

    Gå på opdagelse i Danmarks største opskriftunivers med bælgfrugter og find masser af inspiration til opskrifter med danske økologiske linser, ærter og bønner.
    → Opskrifter