Julesauce - af kogevandet fra hestebønner

Af Pure Dansk™

Vegetarisk Sovs (kogevand fra hestebønner) - Pure Dansk™
Vegetarisk
Vegetarisk
Vegetarisk Sovs (kogevand fra hestebønner) - Pure Dansk™

Kraftig og lækker sauce til juleretterne. Sovsen er lavet med kogevand fra hestebønner, som har en fantastisk fyldig smag, umami og let sødme.

Genbrug kogevandet fra bælgfrugter –  genialt trick til at lave julesauce med dybde og umami

Det er ikke til at komme udenom, at saucen til højtidens middage spiller en helt særlig rolle. Her får du en nem opskrift på julesauce, hvor kogevandet fra dine kogte bælgfrugter bruges til at give en smagfuld sauce.

Kogevandet fra hestebønner forvandles til en fyldig, umamirig sauce, der matcher julens klassikere uden brug af animalsk fond. Et smart og smagfuldt trick til at reducere madspild og få mere ud af bælgfrugterne.

Saucen er vegetarisk, hvis du vælger en grøntsagsbouillon, men kan serveres til både flæskestegen, anden eller plantestegen og sammen med en lækker julesalat, som for eksempel rødkålssalat eller stegt palmekål.

I denne video fra Bælgfrugtskolen kan du få idéer til, hvordan du kan bruge kogevand fra bælgfrugter på andre måder. 

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske Hestebønner og Danske Gråærter.

Danske Hestebønner

Danske Hestebønner

Danske Gråærter

Danske Gråærter

Julesauce - af kogevandet fra hestebønner

Antal
4 personer
Tid
50 minutter

Ingredienser

  • 3 dl kogevand fra Danske Hestebønner
  • ½ løg 
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 dl fløde 
  • 1 håndfuld tørret timian  
  • ½ boullionterning, grøntsags eller høns. 
  • Salt og peber 
  • 1 tsk mel og 1 tsk vand til at jævne med
  • Sovsekulør - hvis saucen ikke ønskes fin og lyserød
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Hæld kogevandet fra dine kogte hestebønner i en gryde og tilføj ½ løg og 1 kvist romarin. Lad det simre i et par minutter.
  • Tilføj 1 håndfuld timian, boullionterning, lidt friskkværnet salt og peber og kog op i et par minutter. 
  • Tilføj fløde og kog let op, mens der røres rundt. Smag til med salt, peber og eventuelt lidt sukker eller honning. 
  • Skal sovsen være tykkere jævnes der med 1 tsk mel og 1 tsk vand blandet sammen.
  • Sovsen er lyserød, men kan brunes ved at tilføje lidt kulør. 
  • Serveringsforslag

    Servér til din foretrukne julemenu.