Prøv denne lækre svenske fastelavnsbolle - Semlor med mandel-cremefyld, flødeskum, marcipan og hindbærsylt i en dejlig bolle lavet med Anicia linser
Forberedelse 50 min / Hævning 1 t 30 min / Tilberedning 20 min / Tid i alt 2 t 40 min. Denne opskrift giver 8-10 stk.
Ingredienser
Dej:
- 25 g tørrede Danske Anicia Linser
- ½ spsk. kardemomme
- 1½ dl mælk
- 25 g gær
- 65 g rørsukker
- 1 nip salt
- 75 g smør
- 1 æg
- 250-300 g hvedemel
Hjemmelavet kagecreme:
- 2 æggeblommer
- 2 dl sødmælk
- ½ dl sukker
- ½ spsk. maizena
- ½ vaniljestang (både korn og stang)
Fyld:
- 100 g marcipan
- 10 spsk. syltetøj/marmelade - vi anbefaler syrlige bær som hindbær, solbær, havtorn
- ½ l fløde til flødeskum
- Evt. 50 g mandler
Fremgangsmåde
Lav først vaniljecremen, så den kan nå at køle af.
Vaniljecreme:
- Kom æggeblommer, sødmælk, sukker, maizena, vaniljekorn og vaniljestang i en gryde og rør det sammen
- Varm cremen op under middelvarme, mens der piskes let
- Tag gryden af varmen, når cremen begynder at tykne
- Kom cremen i en skål og sæt den på køl, med husholdningsfilm tætsluttet mod cremen
Dejen:
- Blend 25 g Anicia linser til linsemel med en kværn. En ren kaffekværn kan fint bruges
- Mælken lunes med kardemomme og gær udrøres i mælken
- Tag det af varmen og hæld i en skål og tilsæt blødt smør sammen med æg og rør rundt
- Tilsæt sukker, salt og linsemel til blandingen.
- Rør hvedemel i lidt ad gangen, indtil dejen samler sig. Dejen skal være rimelig blød.
- Kom nu dejen ud på bordet og ælt den i 5 min.
- Dejen kommes tilbage i skålen, og sættes til hævning et lunt sted, med et klæde over i 1 time. Skal hæve til dobbelt størrelse.
- Trilles til 10 boller og hæver ca. en halv time igen.
- Pensles med æg og bages ca 12-13 min. ved 175C
Samling af faselavnsbollerne:
- Toppen skæres af de kolde boller
- Det indre pilles ud og røres med marcipan, kagecreme og ½ dl fløde til en remoncelignende masse, tilsæt eventuelt hakkede mandler for sprødhed
- Bollen fyldes med remoncefyld, marmelade og flødeskum
- Toppen lægges på og hele herligheden drysses med florsukker