Gammeldags fastelavnsboller med Anicia linser

Af Pure Dansk™

Gammeldags fastelavnsboller med Anicia linser
Gammeldags fastelavnsboller med Anicia linser

Hvis du elsker fastelavnsboller, så skal du prøve denne udgave med danske Anicia linser. Vi tør godt love, at du ikke bliver skuffet - tværtimod. De er cremede, luftige, søde og sprøde udenpå, ligesom en fastelavnsbolle skal være. Og så er de nemme at lave.

Når katten er slået af tønden, er det tid til de dejligste fastelavnsboller bagt med danske linser

Fastelavn forbindes ofte med duften af hjemmebagte boller fyldt med sødt fyld. Linsemel malet af danske Anicia linser i dejen giver en proteinrig og mættende variant, der stadig bevarer den velkendte bløde konsistens. Vi har lavet en opskrift, hvor tradition og sundere ingredienser går hånd i hånd.

Her har vi fyldt fastelavnsbollerne med hjemmerørt vaniljecreme, og den kan du sagtens give dit eget twist ved at til tilføje chokoladestykker, nougat eller syltetøj - smag jer frem, opskriften tåler helt sikkert at blive bagt mere end én gang!

Har du lyst til at kaste dig ud i andre fastelavnsboller bagt med danske bælgfrugter, kan du også prøve en version med syltetøj og flødeskum i vandbakkelser med ærtemel eller en svensk semlor fastelavnsbolle med Anicia linser.

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske Anicia linser.

Danske Anicia linser

Danske Anicia linser

Gammeldags fastelavnsboller med Anicia linser

Antal
10 stk.
Tid
1 time og 10 minutter

Ingredienser

Dej

  • 1 dl (90 g) tørrede Danske Anicia Linser
  • 80 g smør
  • ¾ dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 3 spsk. rørsukker
  • 2 tsk. kardemomme
  • 3¾ dl hvedemel
  • ½ tsk. salt
  • Hjemmelavet vaniljecreme

  • 2 æggeblommer
  • 2 dl sødmælk
  • ½ dl sukker
  • 4 spsk. maizena
  • ½ vaniljestang (både korn og stang)
  • Andet fyld

  • Chokolade
  • Marcipan
  • Nougat
  • Syltetøj
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

    Vaniljecreme

  • Kom æggeblommer, sødmælk, sukker, maizena, vaniljekorn og vaniljestang i en gryde og rør det sammen.
  • Varm cremen op ved middelvarme, mens der piskes let.
  • Tag gryden af varmen, når cremen begynder at tykne.
  • Kom cremen i en skål og sæt den på køl, med husholdningsfilm tætsluttet mod cremen.
  • Dejen

  • Blend 1 dl linser til linsemel med en kværn. En ren kaffekværn kan fint bruges.
  • Opvarm smør og mælk i en gryde på lav varme, indtil smørret er smeltet.
  • Kom den lune mælk og smør i en skål, og opløs gæren heri.
  • Tilsæt æg, sukker, salt og kardemomme, og rør det sammen.
  • Rør først linsemel i og kom herefter hvedemel i lidt ad gangen, indtil dejen samler sig.
  • Kom nu dejen ud på bordet og ælt den i 5 minutter.
  • Dejen kommes tilbage i skålen, og sættes til hævning et lunt sted med et klæde over i 1 time.
  • Samling af faselavnsbollerne

  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud, til den er et par millimeter tyk.
  • Skær den ud i 10 lige store firkanter.
  • Kom en stor tsk. vaniljecreme på hver firkant. Kom eventuelt også marcipan, nougat, chokolade eller syltetøj i.
  • Fold de fire hjørner ind over cremen og pres godt sammen – pres alle åbninger sammen, så fyldet ikke kan komme ud.
  • Kom dem på en bageplade med den samlede bund nedad og stil dem til hævning et lunt sted med et klæde over i 30 minutter.
  • Forvarm ovnen til 200° grader alm. ovn.
  • Pensl fastelavnsbollerne med et sammenpisket æg, og bag dem i 15-20 minutter, eller til de er gyldne.
  • Serveringsforslag

    Lad de færdigbagte fastelavnsboller afkøle, før du pynter dem med glasur.

    Tip

    Start med at lave vaniljecremen, så den kan nå at køle af.