Samosa med Ingrid ærter og Anicia linser

Af Pure Dansk™

Samosa med Ingrid ærter og Anicia linser
Vegetarisk
Vegetarisk
Samosa med Ingrid ærter og Anicia linser

Samosaer er en lækker sprød og nem snack på farten eller som et aftensmåltid med dip. Prøv denne udgave med fyld af Ingrid ærter, Anicia linser og varme krydderier.

Krydret tradition møder nordiske bælgfrugter i samosaform

Samosaens rødder går tilbage til Centralasien og Mellemøsten, og den er opstået som en lille, nem snack for rejsende. Kombinationen af danske Ingrid ærter og Anicia linser bringer det lokale plantebaserede køkken ind i den tidløse trekant, mens traditionens varme og historie får nyt liv i denne moderne version. En snack, der bærer både mening og smag videre.

Det vegetariske fyld af Anicia linser, Ingrid ærter, gulerødder og grønne ærter indeholder sunde kostfibre og planteproteiner, mens krydderurter og varme krydderier tilfører de traditionelle smage, og den sprøde indpakning giver det helt rigtige knas.

Servér dem nystegte med en yoghurtdressing eller hummus med Ingrid ærter, eller kolde som en nem frokost i madpakken eller på farten - som traditionen foreskriver.

Fyldet i samosaen kan varieres efter, hvad du har i din grøntsagsskuffe, og du kan også blive inspireret af vores samosa med kartofler, spinat, feta og Anicia linser.

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske Anicia linser og Danske Ingrid ærter.

Danske Anicia linser

Danske Anicia linser

Danske Ingrid ærter

Danske Ingrid ærter

Samosa med Ingrid ærter og Anicia linser

Antal
14 stk.
Tid
55 minutter

Ingredienser

  • ½ dl (45 g) tørrede Danske Anicia Linser
  • 1 dl (90 g) tørrede Danske Ingrid Ærter
  • 1 tsk. kardemomme, stødt
  • 1 tsk. nelliker, stødt
  • 2 tsk. karry (gerne medium stærk)
  • 1 knivspids salt
  • 2 fed hvidløg
  • 3 cm stykke ingefær
  • 1 løg
  • 2 mellemstore gulerødder
  • 1 håndfuld friske koriander 
  • 1 spsk. smør
  • 100 g frosne ærter
  • 1 citron
  • 1 pakke fersk filodej
  • 1 dl olie til pensling
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Skyl de tørrede Ingrid ærter og sæt dem i blød i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer. 
  •  Hæld iblødsætningsvandet fra Ingrid ærterne og stil til side. 
  • Bland krydderierne og salt godt sammen. 
  • Pil hvidløg og løg og hak det fint.
  • Riv ingefær på den fine side af et rivejern.
  • Riv gulerødderne på den grove side af rivejernet.
  • Pluk bladene fra korianderstilkene. Opbevar bladene i koldt vand og hak stilkene fint. 
  • Varm en gryde op med smør til middel varme. Kom det hakkede grønt i, sammen med 2/3 af krydderiblandingen. Steg det af, til løgene er bløde og klare, ca. 5 minutter. 
  • Tilsæt skyllede tørrede Anicia linser og udblødte Ingrid ærter i gryden, og dæk det hele med vand. Lad det simre ved svag varme i 30-35 minutter, til Anicia linserne og Ingrid ærterne er møre, og det er blevet til en tyk sauce. Rør i det jævnligt. 
  • Fjern det fra varmen, og smag til med salt.
  • Rør de frosne ærter i, og lad det køle af.
  • Når fyldet er afkølet, hakkes koriander bladene og røres i sammen med citronsaft.
  • Rul filodejen ud og skær det ud i rektangler på ca. 11 x 35 cm, så du i alt har 28 strimler.
  • Pensl filodejen med olie på begge sider, og læg to strimler oven på hinanden. Drys dem med det resterende krydderiblanding. 
  • Læg 1 stor spsk fyld i et hjørne, og fold hjørnerne sammen omkring fyldet, så det danner en trekant. Fold igen et par gange, til der ikke er mere dej, og hver samosa har et par lag filodej.
  • Varm ovnen op til 180°C grader varmluft. Bag dem i ca. 15-20 minutter, til de er sprøde og gyldne.
  • Serveringsforslag

    Kan spises både lune med det samme, eller kolde næste dag til frokost.