Brunkager med Ingrid ærter

Af Pure Dansk

Brunkager med Ingrid ærter - Pure Dansk™
Brunkager med Ingrid ærter - Pure Dansk™

Julens traditionelle brunkage med Ingrid ærter og uden mandler. De gule ærter giver en dejlig smag, sprødhed og flot farve til julesmåkagerne.

Nyt bud på juleklassikeren bagt med danske bælgfrugter

Den velkendte duft af kanel og nellike får selskab af bæredygtige Ingrid ærter, som tilføjer både smag og konsistens. Et bud på nyt nordisk julebag, der kombinerer tradition med innovation. 

Med varme julekrydderier og et strejf af bælgfrugtsmag bliver brunkagerne ekstra sprøde og karakterfulde. De danske Ingrid ærter, der erstatter mandlerne, giver struktur og kant, og gør kagerne oplagte til dig, der elsker at eksperimentere med juleklassikere i køkkenet.

Brunkager er altid et hyggelig indslag på årets julebord eller som spiselig gaveidé. Få flere idéer til at bage med bælgfrugter i dine julekager, som for eksempel julesmåkager med Ingrid ærter eller pebernødder med ærtemel, og skab nye traditioner. 

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske Ingrid Ærter.

Danske Ingrid Ærter

Danske Ingrid Ærter

Brunkager med Ingrid ærter

Antal
100 stk.
Tid
5 timer

Ingredienser

  • ½ dl (45 g) tørrede Danske Ingrid Ærter
  • 125 g smør
  • 70 g lys sirup 
  • 125 g brun farin
  • 250 g hvedemel
  • 2 tsk. kanel
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • ½ tsk. stødt nellike
  • ½ tsk. stødt allehånde
  • 1 tsk. potaske
  • Fintrevet skal fra en ½ appelsin
  • 1 spsk. appelsinsaft
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Skyl de tørrede Ingrid ærter, og sæt dem i blød i en skål med rigeligt vand i køleskabet i minimum 12 timer.
  • Hæld iblødsætningsvandet fra ærterne, og kog dem i 25-30 minutter i letsaltet vand. Hæld kogevandet fra de kogte ærter, og stil dem til side.
  • Smelt farin, sirup og smør ved middel varme i en gryde. Det må ikke koge, tag gryden af varmen, når massen er smeltet sammen
  • Bland hvedemel, ingefær, kanel, nellike, allehånde, revet appelsinskal og de kogte Ingrid ærter sammen i en ren skål
  • Pres 1 spsk. appelsinsaft, og opløs potasken i appelsinsaften
  • Tilsæt den smeltede smør, farin og sirup i skålen med hvedemel og krydderiblandingen. Tilsæt den opløste potaske og appelsinsaft til blandingen, og ælt det hele godt sammen
  • Form dejen rund og aflang i den tykkelse, som dine brunkager skal være. Rul et stykke bagepapir tæt om dejen, så den holder formen. 
  • Sæt dejen i køleskabet i minimum 4 timer, inden brunkagerne skæres ud
  • Tænd ovnen på 175°C (varmluft). 
  • Tag brunkagedejen ud af køleskabet og skær tynde skiver brunkager.
  • Læg kagerne på en bageplade med bagepapir, og bag dem i cirka 6 minutter. Tag dem ud af ovnen, inden de bliver helt mørke. 
  • Afkøl brunkagerne på en bagerist 
  • Opbevar brunkagerne i en lufttæt beholder og ved stuetemperatur. 
  • Tip

    Rullen med brunkagedej kan opbevares i køleskabet i 1-2 uger rullet ind i bagepapir. Er der behov for længere tid, så kan den fryses og holder sig fint på frost i 2-3 måneder.

    Opskriftvideo

    Over 300 gratis opskrifter

    Gå på opdagelse i Danmarks største opskriftunivers med bælgfrugter og find masser af inspiration til opskrifter med danske økologiske linser, ærter og bønner.
    → Opskrifter