Choux au craquelin med ærtemel

Af Pure Dansk™

Fastelavnsboller - Choux au craquelin med ærtemel
Fastelavnsboller - Choux au craquelin med ærtemel

Smukke vandbakkelser med ærtemel, en fin krakeleret top og fyld af flødecreme og solbærsyltetøj. Syrlig, sød, sprød og lækker. Nyd den til fastelavn og igen til sommer, når solbær er i sæson.

Franske fastelavnsboller med knas – choux au craquelin

Choux au craquelin er en fransk klassiker, hvor vandbakkelsesdej dækkes af en sød, knasende topping, som giver et elegant og gennembagt resultat.

Bagværk møder finesse i denne version af en alternativ fastelavnsbolle, hvor luftig chouxdej dækkes af et tyndt, sprødt låg kaldet craquelin. Kombinationen giver en perfekt balance mellem sprødhed og blødhed.

Med ærtemel i dejen får bollerne en diskret nøddeagtig smag og et moderne, proteinrigt twist. En sjov udfording for dig, som vil bage en anderledes fastelavnsbolle og prøve at bage med bælgfrugter. Flot til både fest og forkælelse.

Se også vores fastelavnsbolle med vandbakkelse, flødeskum og syltetøj for en mere klassisk version. 

I denne opskrift har vi anvendt vores Dansk Ærtemel.

Dansk Ærtemel

Dansk Ærtemel

Choux au craquelin med ærtemel

Antal
12 fastelavnsboller
Tid
55 minutter

Ingredienser

Craquelin kiks

  • 100 g hvedemel 
  • 100 g sukker
  • 100 g smør
  • 2 spsk rødbedesaft, saften fra ½ rødbede
  • Vaniljecreme

  • 2 æggeblommer
  • 2 dl let- eller sødmælk 
  • ½ dl sukker
  • 4 spsk. maizena
  • ½ vaniljestang (både korn og stang)
  • Fyld og topping 

  • 250 ml fløde
  • evt. frysetørrede hindbær 
  • Solbærsyltetøj

  • 250 gram solbær
  • 200 gram sukker
  • ¼ citron, saften
  • Vandbakkelse

  • 1 dl (70 g) Dansk Ærtemel
  • 100 g hvedemel 
  • 100 g smør 
  • 2 dl vand
  • 3 æg
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

    Vaniljecreme

  • Kom æggeblommer, mælk, sukker, maizena, vaniljekorn og vaniljestang i en gryde og rør det sammen
  • Varm cremen op under middelvarme, mens der piskes. 
  • Når cremen koger, begynder den at tykne, og skal tages af blusset
  • Kom cremen i en skål, og sæt den på køl med husholdningsfilm tætsluttet mod cremen
  • Craquelin kiks

  • Skræl og riv ½ rødbede og pres saften ud i en skål. Tag eventuelt plastikhandsker på, så dine hænder ikke bliver farvede. 
  • Kom hvedemel, sukker og smør i tern med 2 spsk rødbedesaft i en skål og bland med fingrene til en ensartet masse. 
  • Mellem to stykker bagepapir rulles kiksedejen ud til cirka 3 mm tykkelse. 12 runde kiks udstikkes (cirka 6 cm i diameter). Brug eventuelt et glas. 
  • Stil kiksene på køl eller frys, indtil du skal bruge dem. De skal være helt kolde, når de skal oven på vandbakkelsen, ellers går de i stykker. 
  • Solbærsyltetøj

  • Skyl solbærrene og fjern stilkene.
  • Kom sukker, citronsaft og solbær i en gryde. Rør rundt ved middelvarme, til det begynder at koge.
  • Lad syltetøjet simre i 10-15 minutter, indtil alt sukkeret er smeltet.  
  • Hæld kogende vand i et patentglas, for at skolde eventuelle bakterier væk. 
  • Hæld syltetøjet i glasset, og stil på køl. 
  • Vandbakkelse

  • Kog smør og vand i en gryde.  
  • Tilsæt ærtemel og hvedemel i gryden, mens der røres hurtigt, så dejen slipper siderne. 
  • Hæld dejen over i en skål, og lad den køle af i 5-10 minutter. 
  • Imens piskes 3 æg sammen. 
  • Æggene piskes hurtigt i dejen, så den er glat og blank.  
  • Tænd ovnen på 200 °C almindelig ovn.  
  • Hæld vandbakkelsemassen i en sprøjtepose, og lav 12 toppe på en bageplade beklædt med bagepapir. 
  • Kom en kold kiks oven på hver vandbakkelse
  • Bag i 25 minutter i midten af ovnen, og åbn ikke ovnen, imens de bager, så falder de sammen. Efter 25 minutter tages én af vandbakkelserne ud, falder den sammen gives de andre 2 minutter mere. 
  • Tag vandbakkelserne ud, og lad dem køle helt af. 
  • Imens piskes fløden til flødeskum, blandes med vaniljecremen og kommes i en sprøjtepose. 
  • Solbærsyltetøj kommes også i en sprøjtepose. 
  • Lav et lille hul i bunden af vandbakkelsen, og fyld den først med flødecremen, efterfølgende syltetøj og luk hullet med kagecreme. Kom flødecreme på toppen og pynt eventuelt med frysetørrede hindbær.