Indbagt julesteg med gråærter og butterdej

Indbagt steg med gråærter

Af Pure Dansk™

Indbagt julesteg med gråærter og butterdej

Indbagt plantefarsbrød med gråærter er en dejlig fyldig ret, der kan indgå på julebordet som alternativ til and og flæskesteg eller nytårsbordet som den grønne steg. Stegen får en nøddeagtig smag fra gråærter, varme fra krydderier som kanel og cayenne samt umami fra soya, svampe og gråærter. 

Forberedelse 15 min / Tilberedning 30 min / Hviletid 30 min / I alt 1t 15 min
Opskriften giver til 5-6 personer 


Ingredienser 

  • dl (180 g) tørrede Danske Gråærter
  • 1 pakke butterdej
  • 250 g champignon
  • 2 fed hvidløg
  • 1 porre
  • 60 g havregryn
  • 1 dl madlavningsfløde (plante eller alm.)
  • 4 tsk soya
  • 1 håndfuld frisk timian, alternativt 1 tsk tørret timian
  • 1 tsk muskat, stødt eller friskrevet
  • ½ tsk cayennepeber
  • 1 tsk æblecidereddikke
  • 1 tsk honning 
  • 1 spsk stærk dijon sennep
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk stødte nelliker
  • Salt og peber

Hvis du ønsker en udgave der ikke er så julet, kan du blot undlade at komme kanel og nelikker i farsen.

Fremgangsmåde

Dagen før: 
  1. Skyl de tørrede gråærter. Sæt dem i blød i rigeligt vand på køl, i minimum 12 timer for at forkorte kogetiden. 
På dagen:
  1. Hæld iblødsætningsvandet fra gråærterne, og kog dem i 35 minutter i rigeligt letsaltet vand. Hæld kogevandet fra. 
  2. Vej 80 gram kogte gråærter af, hak dem groft og stil dem til side til senere brug.
  3. Skyl og rens porren og svampene grundigt for jord. 
  4. Skær svampe i grove stykker og hak porren og hvidløg fint.
  5. Varm en pande op til middel varme og tilsæt olie. Kom porren og svampene på panden, når olien er varm.
  6. Lad svampe og porren brune af i cirka 8 min og tilsæt derefter hvidløg. Lad blandingen stege i yderligere 2 min.
  7. Tilsæt alle krydderierne: muskat, frisk timian,cayennepeber, honning.
  8. Kom de resterende hele gråærter på panden sammen med fløde, soya og sennep. Smag til med salt og peber.
  9. Lad det hele simre i 5 min. Tilsæt havregryn til blandingen og tag det af varmen.
  10. Hæld blandingen i en minihakker eller brug en stavblender til at blende til en grov konsistens.
  11. Kom farsen i køleskabet i 30 min. Det er vigtigt, at den er kølet ned, før den kommer på butterdejen.
  12. Tænd ovnen på 200 °C. Tag en bageplade frem og beklæd den med bagepapir.
  13. Læg butterdejen på bagepapiret og placer farsen i midten af butterdejen, form den med hænderne.
  14. Skær strimler langs siden af fyldet med en kniv, så du kan flette det.
  15. Flet butterdejen og pensl den herefter med madlavningsfløde. Drys med frisk timian og flagesalt.
  16. Bag stegen i ovnen i cirka 25-30 minutter, til butterdejen har en gylden overflade. 

Server din julesteg lun med kartofler, julesauce og rødkål, eller dit favorit juletilbehør.