Supernemme, svampede og proteinrige koldhævede boller. Hestebønnerne har en fermenteret og sødmefuld smag, som tilfører bollerne den lette syrlighed, der kendes fra brød med surdej.
Skyl hestebønnerne, og sæt dem i blød i køleskabet i rigeligt vand i mini-mum 12 timer. Kassér iblødsætningsvandet, og kog hestebønnerne i rigeligt, letsaltet vand i 40 minutter. Hæld kogevandet fra, og lad hestebønnerne køle af.
Blend hestebønnerne med 3½ dl vand til en jævn masse, og opløs gæren heri.
Tilsæt honning, rugmel og hvedemel, og ælt dejen i 5 minutter – gerne på en røremaskine. Kom salt i dejen, og ælt i yderligere 8 minutter. Den fær-digæltede dej kommes i en skål smurt med smagsneutral olie. Dæk skålen til med et låg eller film, og sæt dejen på køl natten over.
Næste dag tages den koldhævede bolledej ud af køleskabet. Kom dejen ud på et meldrysset bord, hvor den deles i 10 boller. Fordel bollerne på en bageplade med bagepapir, og bag bollerne ved 230 °C i 15 minutter. Lad dem køle af på en bagerist inden servering.
Serveringsforslag
Bollerne smager dejligt med en skive ost eller rejesalat med Anicia linser
Pure Dansk gør det nemmere at få linser, ærter og bønner på tallerkenen og få dem så lokalt som muligt, nemlig dyrket på de danske marker. Hele vejen fra jord til bord foregår i Danmark, hvor de høstes, renses og pakkes, før de lander på dit spisebord.