Spanakopitas med gråærter

Af Pure Dansk™

Spanakopitas med gråærter
Fryseegnet
Fryseegnet
Vegetarisk
Vegetarisk
Spanakopitas med gråærter

Sprøde fyldte trekanter med gråærter, spinat, dild og cremet feta. En lækker snack lige til at komme i madpakken.

Sprøde og vegetariske spanakopitas

Græsk spanakopita består traditionelt af tynde lag filodej omkring en fyldig blanding af spinat, feta og krydderurter. I denne version er danske gråærter tilføjet som en mættende og bæredygtig proteinkilde, der giver mere struktur og et nyt lag smag til den sprøde klassiker.

Spanakopita er kendt for sin salte, cremede og urterige smag. Ved at tilføje gråærter bliver retten endnu mere nærende og mættende, samtidig med at du bruger en lokalt dyrket bælgfrugt med lang tradition i det nordiske køkken. En skøn forening af to klassiske køkkener.

Spanakopita er ideel som en vegetarisk hverdagsret, som en sprød hapser i madpakken, med en sommerlig vandmelonsalat med feta, eller som en del af et større mezebord.

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske Gråærter.

Denne opskrift er udviklet af Umut Sakarya for Pure Dansk.

Danske Gråærter

Danske Gråærter

Spanakopitas med gråærter

Antal
36 stk.
Tid
1 time og 25 minutter

Ingredienser

Fyld

  • 1 dl (90 g) tørrede Danske Gråærter
  • 300 g frossen spinat  
  • 4 skalotteløg  
  • Saft og skal af 1 citron  
  • 2 tsk. friskkværnet peber  
  • 4 spsk. olivenolie  
  • 1 tsk salt  
  • 200 g lagret græsk feta  
  • 1 håndfuld dild
  • 200 g smør  
  • 1 pakke filodej  
  • Topping

  • 1 æg til pensling  
  • 2 spsk. sesamfrø
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Skyl og udblød gråærterne i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer.
  • Hæld iblødsætningsvandet fra gråærterne, og kog dem i rigeligt vand med lidt salt i 40-45 minutter.
  • Hak løget fint. Skyl og hak dild fint.
  • Sautér de finthakkede løg på en pande med olivenolie, indtil løgene bliver gennemsigtige.
  • Tilsæt spinat og lad væsken fordampe, indtil massen bliver sammenhængende.
  • Tilsæt de kogte gråærter og sautér det hele i yderligere 2 minutter.
  • Tilsæt dild, citronsaft og -skal, peber, salt og smuldret feta til panden.
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  • Smelt smør i en gryde.
  • Skær filodejen i 5-6 cm brede strimler. Læg to lag filodej oven på hinanden og pensl det øverste lag med smør. Vend nu filodejens øverste lag med smør nedad, så smørlaget er i midten.  
  • Kom en lille skefuld fyld i bunden af filodejen og fold filodejen til en trekant, ved først at folde en trekant mod højre og efterfølgende mod venstre, indtil alt dejen er foldet.
  • Pensl de små trekanter med sammenpisket æg og drys med sesam.
  • Bag dine spanakopitas i cirka 20 minutter i ovnen, til de er gyldne og sprøde.
  • Over 300 gratis opskrifter

    Gå på opdagelse i Danmarks største opskriftunivers med bælgfrugter og find masser af inspiration til opskrifter med danske økologiske linser, ærter og bønner.
    → Opskrifter