Surdejsboller med sesam og Anicia linser

Af Pure Dansk™

Surdejsboller med danske Anicia linser
Fryseegnet
Fryseegnet
Surdejsboller med danske Anicia linser

Duften af friskbagte surdejsboller med Anicia linser, som spreder sig i hjemmet på langsomme weekendmorgener, er for os starten på den perfekte weekend. Prøv disse sprøde smagfulde surdejsboller med ærtemel.

Surdejsboller med protein

Sprøde surdejsboller med sesam og Anicia linser kombinerer den karakteristiske smag fra surdej med ekstra protein og bid fra linserne. Resultatet er luftige boller med sprød skorpe og saftig krumme, perfekte som både sandwichboller og til morgenbordet.

Surdejsbollerne er et oplagt valg til hyggelig weekendbagning for dig, der vil bage med flere bælgfrugter.

De rustikke og mættende boller passer perfekt til en lækker og sund brunch serveret med en frisk greenie på grønkål og Anicia linser

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske Anicia Linser og Dansk Ærtemel.

Danske Anicia Linser

Danske Anicia Linser

Dansk Ærtemel

Dansk Ærtemel

Surdejsboller med linser

Antal
10 surdejsboller
Tid
1 time

Ingredienser

Surdej med ærtemel

  • Frisk din surdej op, 8-10 timer
    inden du skal lave brødet.
  • Opfriskning af surdej

  • 1 dl surdej med Dansk Ærtemel
  • 1 dl vand (cirka 25 grader)
  • 1 dl melblanding (½ dl hvedemel og ½ dl ærtemel)
  • Brøddej

  • 1 dl (90 g) tørrede Danske Anicia Linser
  • 3 dl lunkent vand
  • 5 g gær
  • 1 dl surdej med ærtemel (bageklar)
  • 450 g hvedemel
  • 12 g salt
  • Olie
  • Sesamfrø til drys
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Start med at opfriske din surdej. Rør rundt i surdejen, og tag 1 dl surdej fra. Kassér den resterende surdej. Rør 1 dl surdej, 1 dl vand og 1 dl melblanding godt sammen i et rent gennemsigtigt glas eller en plastbeholder. Stil din surdej et lunt sted, til den er aktiv. Den må ikke stå i direkte sollys. Det tager 8 timer, fra surdejen opfriskes, til den er aktiv og bageklar. Vi anbefaler, at du opfrisker din surdej om aftenen, så den er bageklar næste morgen − eller om morgenen, så den er klar til at bage med om eftermiddagen.
  • Efter 8 timer

  • Skyl Anicia linserne, og stil dem til side. Linserne skal ikke koges, da de udblødes i dejen. Hæld vand i en skål, og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt herefter 1 dl bageklar aktiv surdej, og rør blandingen rundt.
  • Tilsæt linser og hvedemel, og ælt dejen i 3 minutter på en røremaskine. Kom salt i, og ælt dejen i yderligere 6 minutter ved lav hastighed.
  • Kom dejen i en plastbeholder eller i en skål smurt med en smule olie, og lad dejen hæve dækket med et viskestykke i 2½ time et lunt sted. Dæk herefter skålen med et stykke film, og stil dejen i køleskabet i 10-12 timer.
  • Dagen efter

  • Sæt en bagesten eller en bageplade med bagsiden opad nederst i ovnen. Tænd ovnen på 275 grader varmluft, og varm ovnen op i 1 time. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå på køkkenbordet, mens ovnen varmes op.
  • Drys bordet, dejens overflade og en dejspatel eller en skarp kniv med lidt hvedemel, og vend dejen ud på bordet. Skær dejen i 10 stykker med dejspatlen. Skub kanterne ind under bolledejen med dejspatlen, og løft bollerne forsigtigt over på et spækbræt eller en bagespade beklædt med bagepapir.
  • Drys bollerne med sesamfrø, og skub forsigtigt bagepapiret med dejen ind i ovnen på den varme bageplade eller bagesten.
  • Bag bollerne i 10 minutter ved 275 grader varmluft. Skru derefter temperaturen ned til 230 grader, og bag dem i yderligere 5-10 minutter, til de har fået en flot gyldenbrun farve og en sprød overflade.
  • Serveringsforslag

    Lad bollerne køle af på en bagerist, inden de serveres. Spises alle surdejsbollerne ikke med det samme, kan de fryses ned.

    Denne opskrift finder du i vores Bagebog — Bag med bælgfrugter

    Over 300 gratis opskrifter

    Gå på opdagelse i Danmarks største opskriftunivers med bælgfrugter og find masser af inspiration til opskrifter med danske økologiske linser, ærter og bønner.
    → Opskrifter