Sådan gør du
Skyl hestebønner og Ingrid ærter, og sæt dem i blød i rigeligt vand i køleskabet i minimum 12 timer. Stil dem i blød i hver sin skål. Hæld iblødsætningsvandet fra bønnerne og ærterne.Tænd ovnen på 120°C varmluft.Skræl selleri, græskar og gulerødder og skyl æblet. Skær æble og grøntsagerne i mundrette stykker.Skær nakkefileten i store tern, og hak løg og hvidløg fint. Tag en ovnfast gryde eller et stegefad, og smelt 1 spsk. smør ved middelvarme. Brun kødet i 2 minutter, og krydr med salt og peber. Sæt kødet til side. Kom selleri, græskar, gulerødder, æble, hvidløg og løg i gryden, og svits det i lidt olie i 10, til løgene er møre. Tag 2/3 af grøntsagerne op af gryden, og stil det til side. I gryden med den resterende 1/3 svitsede løg og grøntsager tilsættes den brunede nakkefilet, æblemost, øl, vand, tomatpuré, bouillonterning, fløde, timian, rosmarin, udblødte hestebønner og halvdelen af de udblødte Ingrid ærter, cirka 85 g. Rør rundt i gryden, så det hele er blandet godt sammen. Stil gryden med låg i ovnen, og lad retten simre i 2-3 timer.Mens gryderetten langtidssimrer i ovnen, tilberedes kartoffelmosen med Ingrid ærter. Kog de resterende (cirka 85 g) udblødte Ingrid ærter og de skrællede kartofler i rigeligt vand i 25-50 minutter, til ærter og kartofler er møre. Hæld kogevandet fra. Mos kartoflerne og Ingrid ærterne, brug gerne en håndmixer. Tilsæt mælk, smør, peber og salt, og bland din mos og smag til. Efter 2 timer åbnes ovnen. Smag, om hestebønnerne og Ingrid ærterne er helt kogte, og om kødet er mørt. Er det færdigt, tilsættes de resterende 2/3 svitsede løg og grøntsager i gryden. Lad det simre i yderligere 15 minutter. Tag den varme gryde ud af ovnen, og smag til med salt og peber. Pisk 2 spsk. mel sammen med 2 spsk. vand, og kom det i gryden under omrøring for at jævne saucen.
Serveringsforslag
Servér denne lækre efterårs- og vintergryde sammen med mos af kartofler og Ingrid ærter og eventuelt toppet med friske æbletern og hakkede krydderurter.
Tip
Denne gryderet kan laves i en vegetarisk udgave ved at udelade kødet.
Bliver hele retten ikke spist kan den fryses, og gemmes til de dage hvor tiden ikke er til at tilberede langsomme simreretter.