Simreret med braiseret nakkefilet, hestebønner og Ingrid ærter

Af Pure Dansk™

Simreret med braiseret nakkefilet, hestebønner og Ingrid ærter
Fryseegnet
Fryseegnet
Simreret med braiseret nakkefilet, hestebønner og Ingrid ærter

Lækker simreret med græskar, selleri, æbler, hestebønner, Ingrid ærter og langtidsbraiseret nakkefilet. Vi serverer gryderetten sammen med kartoffelmos. Denne ret smager også dejligt med peberfrugt, kartofler og svampe - eller de grøntsager du har, og som trænger til at blive brugt.

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske Hestebønner og Danske Ingrid Ærter.

Danske Hestebønner

Danske Hestebønner

Danske Ingrid Ærter

Danske Ingrid Ærter

Simreret med braiseret nakkefilet, hestebønner og Ingrid ærter

Antal
4-6 personer
Tid
3 timer

Ingredienser

  • ½ dl (45 g) tørrede Danske Hestebønner 
  • ½ dl (45 g) tørrede Danske Ingrid Ærter
  • 250 g nakkefilet 
  • 1 løg 
  • 2 fed hvidløg
  • ½ hokkaido græskar
  • ½ knoldselleri 
  • 2 gulerødder
  • 1 stort æble 
  • 4 dl æblemost
  • 3 dl mørk øl
  • 3 dl vand 
  • 1 spsk. tomatpure 
  • 1 dl fløde 
  • 1 grøntsagsboullionterning
  • 2 spsk. hvedemel og 2 spsk. vand til at jævne med
  • 3 kviste frisk timian 
  • 2 kviste frisk rosmarin 
  • Salt og peber
  • Kartoffelmos med Ingrid ærter

  • ½ dl (45 g) tørrede Danske Ingrid Ærter
  • 1 kg kartofler
  • 50 g smør
  • 1 dl mælk
  • Salt og peber 
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Skyl hestebønner og Ingrid ærter, og sæt dem i blød i rigeligt vand i køleskabet i minimum 12 timer. Stil dem i blød i hver sin skål.
  • Hæld iblødsætningsvandet fra bønnerne og ærterne.
  • Tænd ovnen på 120°C varmluft.
  • Skræl selleri, græskar og gulerødder og skyl æblet. Skær æble og grøntsagerne i mundrette stykker.
  • Skær nakkefileten i store tern, og hak løg og hvidløg fint.
  • Tag en ovnfast gryde eller et stegefad, og smelt 1 spsk. smør ved middelvarme. Brun kødet i 2 minutter, og krydr med salt og peber. Sæt kødet til side.  
  • Kom selleri, græskar, gulerødder, æble, hvidløg og løg i gryden, og svits det i lidt olie i 10, til løgene er møre. Tag 2/3 af grøntsagerne op af gryden, og stil det til side.
  • I gryden med den resterende 1/3 svitsede løg og grøntsager tilsættes den brunede nakkefilet, æblemost, øl, vand, tomatpuré, bouillonterning, fløde, timian, rosmarin, udblødte hestebønner og halvdelen af de udblødte Ingrid ærter, cirka 85 g.
  • Rør rundt i gryden, så det hele er blandet godt sammen.
  • Stil gryden med låg i ovnen, og lad retten simre i 2-3 timer.
  • Mens gryderetten langtidssimrer i ovnen, tilberedes kartoffelmosen med Ingrid ærter.
  • Kog de resterende (cirka 85 g) udblødte Ingrid ærter og de skrællede kartofler i rigeligt vand i 25-50 minutter, til ærter og kartofler er møre. Hæld kogevandet fra.
  • Mos kartoflerne og Ingrid ærterne, brug gerne en håndmixer. Tilsæt mælk, smør, peber og salt, og bland din mos og smag til.
  • Efter 2 timer åbnes ovnen. Smag, om hestebønnerne og Ingrid ærterne er helt kogte, og om kødet er mørt. Er det færdigt, tilsættes de resterende 2/3 svitsede løg og grøntsager i gryden. Lad det simre i yderligere 15 minutter.
  • Tag den varme gryde ud af ovnen, og smag til med salt og peber.
  • Pisk 2 spsk. mel sammen med 2 spsk. vand, og kom det i gryden under omrøring for at jævne saucen.
  • Serveringsforslag

    Servér denne lækre efterårs- og vintergryde sammen med mos af kartofler og Ingrid ærter og eventuelt toppet med friske æbletern og hakkede krydderurter.

    Tip

    Denne gryderet kan laves i en vegetarisk udgave ved at udelade kødet.

    Bliver hele retten ikke spist kan den fryses, og gemmes til de dage hvor tiden ikke er til at tilberede langsomme simreretter.

    Denne opskrift finder du i vores Kogebog — Bælgfrugter
    Vinter Efterår Aftensmad Gryderet Hovedret Simremad

    Over 300 gratis opskrifter

    Gå på opdagelse i Danmarks største opskriftunivers med bælgfrugter og find masser af inspiration til opskrifter med danske økologiske linser, ærter og bønner.
    → Opskrifter