
Koldhævede müsliboller med gråærter og ærtemel. Lækker sød og mættende bolle med efterårets æbler. Perfekt som en eftermiddagssnack eller i madpakken. Smager dejligt både lun med smør eller friskbagt fra ovnen.
Forberedelse 20 min / Hævetid 8 t / Tilberedning 15 min / I alt 25 min.
Opskriften giver til 14 stk
Ingredienser
- ½ dl (45 g) tørrede Danske Gråærter
- 4 dl vand
- 10 g gær
- 1 tsk sukker
- 2 danske æbler
- 1 dl flager, f.eks bygflager eller speltflager
- 2 dl havregryn
- 1 dl surmælksprodukt, f.eks kefir eller A38
- 30 g rosiner
- 1 spsk solsikkekerner (kan undlades)
- 1 tsk kardemomme
- 250 g hvedemel
- 120 g Dansk Ærtemel
- 1 ½ tsk salt
Fremgangsmåde
- Skyl de tørrede Gråærter. Sæt dem i blød i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer for at forkorte kogetiden.
- Hæld iblødsætningsvandet fra ærterne, og kog i 35 minutter i rigeligt letsaltet vand, til de er møre.
- Kom vand i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt sukker og rør rundt.
- Skyl æblerne og riv dem på den grove side af rivejernet. Pres dem fri for væske og kom dem i skålen med vandet.
- Tilsæt havregryn, flager, surmælksprodukt, kogte gråærter, rosiner og kardemomme.
- Rør godt rundt og kom derefter Ærtemel, hvedemel og salt i. Rør godt rundt. Det bliver en klistret dej til sidst.
- Dæk dejen til med husholdningsfilm og sæt i køleskabet natten over.
- Tænd ovnen på 225 °C varmluft.
- Beklæd en bradepande med bagepapir. Brug to skeer til at placere bollerne på bagepladen. Et tip: Dyp de to spiseskeer i vand inden du former bollerne.
- Bag bollerne i 13-15 min. til de er gyldne. Lad dem afkøle på bagerist.
Nyd bollerne lune eller kolde med smør, nutella med hestebønner eller bare som de er.