Mysliboller med gråærter og ærtemel

Mysliboller med gråærter og ærtemel

Af Pure Dansk

Mysliboller med gråærter og ærtemel

Koldhævede müsliboller med gråærter og ærtemel. Lækker sød og mættende bolle med efterårets æbler. Perfekt som en eftermiddagssnack eller i madpakken. Smager dejligt både lun med smør eller friskbagt fra ovnen.   

Forberedelse 20 min. / Hævetid 8 t. / Tilberedning 15 min. / I alt 25 min. 
Opskriften giver til 14 stk.


Ingredienser 

  • ½ dl (45 g) tørrede Danske Gråærter
  • 4 dl vand
  • 10 g gær
  • 1 tsk. sukker
  • 2 danske æbler 
  • 1 dl flager, f.eks bygflager eller speltflager 
  • 2 dl havregryn 
  • 1 dl surmælksprodukt, f.eks kefir eller A38
  • 30 g rosiner
  • 1 spsk. solsikkekerner (kan undlades)
  • 1 tsk. kardemomme
  • 250 g hvedemel
  • 120 g Dansk Ærtemel
  • 1 ½ tsk. salt

 

Fremgangsmåde


  1. Skyl de tørrede Gråærter. Sæt dem i blød i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer for at forkorte kogetiden. 
Dagen før: 
  1. Hæld iblødsætningsvandet fra ærterne, og kog i 35 minutter i rigeligt letsaltet vand, til de er møre. 
  2. Kom vand i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt sukker og rør rundt.
  3. Skyl æblerne og riv dem på den grove side af rivejernet. Pres dem fri for væske og kom dem i skålen med vandet.
  4. Tilsæt havregryn, flager, surmælksprodukt, kogte gråærter, rosiner og kardemomme.
  5. Rør godt rundt og kom derefter Ærtemel, hvedemel og salt i. Rør godt rundt. Det bliver en klistret dej til sidst.
  6. Dæk dejen til med husholdningsfilm og sæt i køleskabet natten over. 
På dagen: 
  1. Tænd ovnen på 225 °C varmluft.
  2. Beklæd en bradepande med bagepapir. Brug to skeer til at placere bollerne på bagepladen. Et tip: Dyp de to spiseskeer i vand inden du former bollerne.
  3. Bag bollerne i 13-15 min. til de er gyldne. Lad dem afkøle på bagerist. 

Nyd bollerne lune eller kolde med smør, nutella med hestebønner eller bare som de er.