Får du gæster på besøg, er denne crumble et sikkert hit. Vi er inspireret af den klassiske æblecrumble, som er tilsat bær fra haven og danske Anicia linser.
Forberedelse 30 min / Tilberedning 45 min / I alt 1 t og 15 min
Denne opskrift er til 10 personer.
Ingredienser
- 1 dl (90 g) tørrede Danske Anicia Linser
- 250 g smør, blødt
- 2½ dl sukker
- 2½ dl hvedemel
- 4 dl havregryn
- 1 tsk. vaniljepulver
- 1½ tsk. kanel
- 1 tsk. kardemomme
- 65 g hasselnødder eller mandler
- 1-2 æbler
- 350 g bær eller rabarber, frosne eller friske. Obs! Anvender du hyldebær, skal de koges 15-20 minutter først.
Fremgangsmåde
- Skyl Anicia linserne, og kog dem i rigeligt vand med lidt salt i 20-25 minutter. Hæld kogevandet fra linserne, og stil dem til side.
- Tænd ovnen på 175 °C varmluft.
- Fordel de kogte linser på en bradepande beklædt med bagepapir, og rist dem i ovnen i 10 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle af.
- Skær smørret i tern, og smuldr det i en skål sammen med sukker og mel.
- Bland herefter havregryn, vaniljepulver, kardemomme og kanel i dejen med hænderne.
- Lad crumbledejen stå på køl i 30 minutter.
- Skær æbler i tern og hak nødderne groft.
- Bland hakkede nødder sammen med de ristede linser.
- Smør et ildfast fad eller en tærteform med smør.
- Fordel først 1/3 af crumbledejen i mindre klumper i bunden af formen, og fordel herefter æbler og bær ovenpå.
- Bland nødder og linser sammen med den resterende crumbledej, og fordel blandingen oven på æbler og bær.
- Bag crumblen i 45 minutter ved 175 °C varmluft, til den har fået en gylden og sprød overflade.
Servér crumblen lun eller kold med cremefraiche rørt med vaniljesukker eller en kugle vaniljeis.