
Rugbrød med danske Anicia linser og masser af kerner er nemt at lave, da det er uden surdej og derfor ikke kræver flere dages planlægning. Rugbrødet er fyldt med kerner og linser. Er du vild med rugbrød med en sprød skorpe og en saftig konsistens med masser af frø og kerner, skal du smage dette.
Alle ingredienser er økologiske - og så vidt muligt danske.
Forberedelse 30 min / Hævning 2 t / Bagetid 1½ t / I alt 4 timer
Denne opskrift giver 1 rugbrød
Ingredienser
- ½ dl (45 g) tørrede Danske Anicia Linser
- 400 g rugmel
- 3 dl knækkede rugkerner
- 2½ dl kogende vand
- 1 dl hørfrø
- 1 dl solsikkerkerner
- 2 dl yogurt natural
- 2 dl hvidt øl
- 1 spsk. sirup
- 6 tsk. salt
- 25 g gær
- 1 spsk. koldpresset rapsolie eller smør til at smøre rugbrødsformen
- 3 spsk. blandet kerner til drys
Fremgangsmåde
- Kom rugkernerne i en skål, og hæld 2,5 dl kogende vand over – og lad dem stå i 30 minutter
- Skyl og kog imens de tørrede Anicia linser i rigeligt vand i ca. 25 minutter
- Hæld vandet fra de kogte linser, og lad dem køle af
- Kom øl, yogurt natural og salt i en skål, og opløs gæren heri
- Tilsæt de kogte linser i gærblandingen
- Tilsæt sirup, udblødte rugkerner, hørfrø og solsikkekerner og rør det godt sammen
- Tilsæt rugmel i dejen. Rør gerne dejen med en røremaskine i 10 minutter
- Smør rugbrødsformen med olie. Fordel dejen i formen og glat dejen med fugtige hænder
- Drys rugbrødet med 3 spsk. blandet kerner – vi har blandet 1 spsk. kogte linser og 2 spsk. solsikkekerner
- Tildæk rugbrødet med et rent viskestykke og lad rugbrødet hæve i ca. 2 timer
- Bag rugbrødet ved 200 °C (varmluft) i 1½ time. Er det første gang, du bager rugbrød anbefaler vi at bruge et stegetermometer. Tag rugbrødet ud, når temperaturen er på 97 °C
- Lad brødet hvile i 10 minutter i rugbrødsformen. Vend det herefter ud på en bagerist og lad det afkøle
Servér det nybagte rugbrød med vores tunfrisalat med Ingrid ærter eller linsepostej.