Bælgfrugter i børnehøjde

Bælgfrugter i børnehøjde

Bælgfrugter i børnehøjde

Børn har en stor appetit på livet. De suger til sig af sansemæssige indtryk, og de lærer fra en tidlig alder at gå på opdagelse i verdenen. Fra de er helt små, skal de lære at kende farver, former, lyde og lugte, og deres smagsløg skal også udvikles.

De skal lære at opdage nye smage, såvel som nye følelser. Børnene skal præsenteres for forskellige smagsnuancer, de skal lære de fem forskellige grundsmage at kende; det søde, salte, syrlige, bitre og umami.

Opskrift billede
Opskrift billede

Hvordan lærer vi en bælgfrugt at kende?

De fleste børn kender godt guleroden. Den er lang og orange og kan knase, når man spiser den. De fleste børn ved også, at guleroden er sund at spise – det har de fået fortalt.

Børn kender ikke så godt til bælgfrugterne. De ved måske ikke, at de små bælgfrugter kan komme i mange forskellige slags, at de vokser som blomster og bliver til spiselige bønner, ærter eller linser. De ved heller ikke, at bælgfrugter er sunde ligesom gulerødder.

Børn møder først og fremmest maden i hjemmet, men de befinder sig også i andre institutioner i en stor del af deres hverdag, og vuggestuen, børnehaven og skolen er en medvirkende faktor til, at de lærer om sunde kostvaner. At de bliver nysgerrige på maden, og hvor den kommer fra. Det kan være i institutionernes frokostordninger, i skolekøkkenernes undervisning eller ved at skele til vennernes madpakker.

Opskrift billede

Bælgfrugter til næste generation

Ifølge Fødevarestyrelsens seneste kostråd for en sund kost, som samtidig tager hensyn til klimaet, skal vi dagligt spise 100 gr. bælgfrugter for at dække kroppens behov. Det gælder for voksne, og kostrådene er opdelt i forskellige aldersgrupper, så det bliver retvisende i forhold til vores alder og kropsmæssige udvikling.

For børn mellem 2 og 10 år er 50-75 gr. bælgfrugter derfor tilpas, når barnet ellers spiser meget fra planteriget og meget varieret. Det gør det endnu nemmere at opnå den rette mængde for et barn på en dag. Hvis du tager 90 g. tørrede Ingrid ærter, lægger dem i vand og lader dem udbløde, så bliver de til 170 g. Når du så koger dem, inden de skal spises, bliver de til 200 g., og så er det pludseligt meget nemmere at se, hvor lidt der egentlig skal til for at opnå 50 eller 100 g. bælgfrugter om dagen.

"Det er både godt for vores kroppe og for vores klima, at vi ikke spiser lige så meget kød, som vi danskere i gennemsnit gør, og at vi i stedet spiser flere bælgfrugter."

Opskrift billede

Når vi skal tænke mange flere bælgfrugter ind i vores kost, er det derfor vigtigt for os, at den næste generation finder det naturligt at spise bælgfrugter. I Pure Dansk har vi i høj grad fokus på at gøre bælgfrugter tilgængelige for børn og deres familier – på tværs af generationer. Vi laver derfor mange opskrifter med danske ærter, linser og bønner, som sikrer en sund og varieret kost i hverdagen for store og små.

Mad med alle sanser

Bælgfrugter kan koges, steges, pureres, blendes, marineres, blive til skum, laves til mel og meget mere. De kan knases, mases med tungen, forsvinde ind i en mos, man kan stikke fingeren i, eller slikkes i sig i en is. De kan være grønne, brune, gule og sorte. De kan smage lidt af majs, nødder, chokolade, peber eller kaffe – hvis man kender den smag i en ung alder. 

Man kan selv plante dem i haven eller i vindueskarmen og se, hvordan de gror. Man må gerne lege med maden, når man udforsker den med alle sine sanser.

Vi vil meget gerne tage børnene med på opdagelse i madens univers, og det gør vi først og fremmest ved at tilbyde en masse nemme og tilgængelige opskrifter på sunde og børnevenlige retter, hvor bønner, ærter og linser indgår. Vi har opskrifter på morgenmad, som giver en sund start på dagen, på idéer til hverdagens madpakker og på livretter til familiens madplaner. Der er opskrifter fra det søde køkken til de hyggelige stunder i sofaen, eller til festlige fødselsdage og højtider i børnehøjde.

Kendte livretter tilsat ærter, linser eller bønner er en god måde at spise mere grønt i hverdagen. Det kan være familievenlige favoritter som pizza, pasta bolognese, lasagne og tomatsuppe lavet med bælgfrugter. Man kan også anvende bælgfrugter i en masse danske klassikere, som boller i karry, tarteletter, millionbøf og masse forskellige slags frikadeller til enhver smag. Bælgfrugter kan blive til fastelavnsboller, til påskeæg, til halloweenmuffins og til julens småkager. De kan blive til sommerens is og vinterens supper.

Bælgfrugter kan kommes i de mindstes mos, så de får dem, fra de er helt små. De kan også males til mel og anvendes i brød, boller og madvafler. Så får de endnu flere af de små sunde næringsbomber i sig - uden måske at opdage det.

Opskrift billede

Bælgotto, galette og krokette

Til de madmodige børn er der også en lang række anderledes retter med skøre navne og dejlige smage, som kan udfordre smagsløgene og give en naturlig appetit på at prøve noget nyt. Det behøver ikke være spicy retter med alverdens krydderurter. Det kan være en cremet bælgotto med Anicia linser, en fransk galette-tærte med en bund af ærtemel, eller sprøde kroketter med Ingrid ærter til at dyppe i en kold dip.

Selvom bælgfrugter har vokset i den danske muld i flere hundrede år, forbinder man dem måske ofte med kikærter i en hummus eller kidneybønner i en chili con carne, og derfor kan man være tilbøjelig til at vælge dem i sine udenlandske retter. Danske bælgfrugter smager lige så skønt i en mild indisk butterchicken med blomkål og Ingrid ærter, en chili sin carne med hestebønner og friske krydderurter på toppen, eller i en hjemmerørt hummus med sprøde falafler til, som udenlandske bælgfrugter gør. 

Faktisk er det lidt sjovere, når man kan se, at de vokser på markerne udenfor vores vinduer. For det er nemlig det, bælgfrugterne gør - vokser på markerne ikke langt fra vores danske gulerødder.

Det er netop vores ærinde i Pure Dansk, når det kommer til at give børnene en god forståelse for, hvad det er, de putter i munden. De skal vide, hvad det er, de spiser, og hvor maden kommer fra, for så er det også meget nemmere at få dem til at spise det. For at børnene kan opnå et kendskab til maden og råvarerne, må det bedste råd derfor være:

Tag børnene med i køkkenet! 💚