Den svenske udgave af en fastelavnsbolle Semlor med fyld af mandler, vaniljecreme, flødeskum, marcipan og marmelade i en dejlig bolle lavet med ærtemel
Forberedelse 30 min / Hævning 1 t 30 min / Tilberedning 20 min / Tid i alt 2 t 20 min. Denne opskrift giver 8-10 stk.
Ingredienser
Dej:
- 1 dl (70 g) Dansk Ærtemel
- ½ spsk. kardemomme
- 1½ dl mælk
- 25 g gær
- 70 g sukker
- 1 nip salt
- 75 g smør
- 1 æg
- 300 g hvedemel
Hjemmelavet kagecreme:
- 2 æggeblommer, gem æggehviden til pensling af bollerne
- 2 dl mælk
- ½ dl sukker
- 1 spsk. maizena
- ½ vaniljestang (både korn og stang)
Fyld:
- 100 g marcipan
- 100 g mandler
- 1 spsk fløde
- 8-10 spsk. syltetøj/marmelade - vi anbefaler syrlige bær som hindbær, solbær, havtorn
- ¼ l fløde til flødeskum
- Flormelis til drys på toppen
Fremgangsmåde
Lav først vaniljecremen, så den kan nå at køle af.
Vaniljecreme:
- Kom æggeblommer, mælk, sukker, maizena, vaniljekorn og vaniljestang i en gryde og rør det sammen
- Varm cremen op under middelvarme, mens der piskes let
- Tag gryden af varmen, når cremen begynder at tykne
- Kom cremen i en skål og sæt den på køl, med husholdningsfilm tætsluttet mod cremen
Dejen:
- Mælken lunes med kardemomme og gær udrøres i mælken
- Tag det af varmen og hæld i en skål og tilsæt blødt smør sammen med æg og rør rundt
- Tilsæt sukker, salt og ærtemel til blandingen.
- Rør hvedemel i lidt ad gangen, indtil dejen samler sig. Dejen skal være rimelig blød.
- Kom nu dejen ud på bordet med lidt mel og ælt den i 5 min.
- Dejen kommes tilbage i skålen, og sættes til hævning et lunt sted, med et klæde over i 1 time. Skal hæve til dobbelt størrelse.
- Trilles til 8-10 boller og hæver ca. en halv time igen.
- Pensl eventuelt med æg eller lidt fløde og bag ca 12-13 min. ved 175C
Samling af faselavnsbollerne:
- Toppen skæres af de kolde boller
- Det indre pilles ud og røres med revet marcipan, vaniljecreme, 1 spsk fløde til en remoncelignende masse, tilsæt fint hakkede mandler for sprødhed
- Bollen fyldes med remoncefyld, marmelade og flødeskum
- Toppen lægges på og hele herligheden drysses med flormelis