Semlor med ærtemel - Pure Dansk™

Semlor med ærtemel - Fastelavnsboller

Af Pure Dansk™

Semlor med ærtemel - Pure Dansk™

Den svenske udgave af en fastelavnsbolle Semlor med fyld af mandler, vaniljecreme, flødeskum, marcipan og marmelade i en dejlig bolle lavet med ærtemel 

Forberedelse 30 min / Hævning 1 t 30 min / Tilberedning 20 min / Tid i alt 2 t 20 min. Denne opskrift giver 8-10 stk.

Ingredienser

Dej:

  • 1 dl (70 g) Dansk Ærtemel
  • ½ spsk. kardemomme
  • 1½ dl mælk
  • 25 g gær
  • 70 g sukker
  • 1 nip salt
  • 75 g smør
  • 1 æg
  • 300 g hvedemel

    Hjemmelavet kagecreme:

    • 2 æggeblommer, gem æggehviden til pensling af bollerne
    • 2 dl mælk
    • ½ dl sukker
    • 1 spsk. maizena
    • ½ vaniljestang (både korn og stang)

    Fyld:

    • 100 g marcipan
    • 100 g mandler
    • 1 spsk fløde 
    • 8-10 spsk. syltetøj/marmelade - vi anbefaler syrlige bær som hindbær, solbær, havtorn
    • ¼ l fløde til flødeskum
    • Flormelis til drys på toppen 

    Fremgangsmåde

    Lav først vaniljecremen, så den kan nå at køle af.

    Vaniljecreme:

    1. Kom æggeblommer, mælk, sukker, maizena, vaniljekorn og vaniljestang i en gryde og rør det sammen
    2. Varm cremen op under middelvarme, mens der piskes let
    3. Tag gryden af varmen, når cremen begynder at tykne
    4. Kom cremen i en skål og sæt den på køl, med husholdningsfilm tætsluttet mod cremen

    Dejen:

    1. Mælken lunes med kardemomme og gær udrøres i mælken
    2. Tag det af varmen og hæld i en skål og tilsæt blødt smør sammen med æg og rør rundt
    3. Tilsæt sukker, salt og ærtemel til blandingen. 
    4. Rør hvedemel i lidt ad gangen, indtil dejen samler sig. Dejen skal være rimelig blød.
    5. Kom nu dejen ud på bordet med lidt mel og ælt den i 5 min.
    6. Dejen kommes tilbage i skålen, og sættes til hævning et lunt sted, med et klæde over i 1 time. Skal hæve til dobbelt størrelse.
    7. Trilles til 8-10 boller og hæver ca. en halv time igen.
    8. Pensl eventuelt med æg eller lidt fløde og bag ca 12-13 min. ved 175C

    Samling af faselavnsbollerne:

    1. Toppen skæres af de kolde boller
    2. Det indre pilles ud og røres med revet marcipan, vaniljecreme, 1 spsk fløde til en remoncelignende masse, tilsæt fint hakkede mandler for sprødhed
    3. Bollen fyldes med remoncefyld, marmelade og flødeskum
    4. Toppen lægges på og hele herligheden drysses med flormelis

    Dansk Ærtemel

    Mel af Ingrid ærter har en mild smag af ærter, let sødme med noter af majs og nødder. Ingrid ærtemel minder i udseende og anvendelsesmuligheder om kikærtemel, og kan derfor anvendes som alternativ.

    → Køb Dansk Ærtemel