Glutenfri chokoladeboller med ærtemel

Glutenfri chokoladeboller med ærtemel

Af Pure Dansk™

Glutenfri chokoladeboller med ærtemel

Skønne og svampede gluten- og laktosefri chokoladeboller med ærtemel er et hit hos store som små, til både hverdag og fødselsdage. Nyd dem blot som de er, eller smurt med smør med en god kop te til. 

Forberedelse 15 min. / Hævetid 1 t / Tilberedning 30 min / I alt 1t og 45 min

Opskriften giver til 12-13 chokoladeboller

 

Ingredienser 

  • 120 gram Dansk Ærtemel
  • 25 gram gær
  • 20 g loppefrøskaller
  • 100 gram boghvedemel
  • 230 gram glutenfri havremel, alternativt havregryn blendet til mel
  • 6 dl lunkent vand
  • 1,5 dl yoghurt
  • 1 tsk sirup
  • 40 gram plantesmør eller smør
  • 80 gram chokoladeknapper (min. 55%)
  • 1 tsk salt
  • 1 sammenpisket æg

Fremgangsmåde 

  1. Opløs gæren i det lunkne vand i en stor skål
  2. Blend glutenfri havregryn til en fin melmasse
  3. Tilsæt loppefrøskaller, ærtemel, boghvedemel, havremel til gæren, og bland det grundigt sammen. Lad massen stå og hvile i 5 minutter 
  4. Tilsæt sirup, salt, yoghurt, smør og chokoladeknapper
  5. Pisk dejen grundigt sammen med en elpisker med dejkroge i 3-5 minutter, indtil dejen har samlet sig. Den skal have en klistret konsistens.
  6. Stil dejen til hævning i skålen, beklædt med et fugtigt klæde, i 1 time 
  7. Tænd for ovnen på 200 grader (alm. ovn) på dampfunktion. Hvis du ikke har dampfunktion, kan du alternativt stille et fad med vand i bunden af ovnen.
  8. Brug 2 skeer til at forme dejen, uden at slå luften ud af dejen, så den bevarer lufthullerne. Læg herefter bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  9. Pisk ægget sammen i en lille skål og pensl bollerne med æggeblandingen.
  10. Bag bollerne i cirka 25-30 minutter. De er færdige, når du kan høre en hul lyd ved at banke på bagsiden.
  11. Lad bollerne køle lidt af inden du serverer dem, så de kan samle sig til den rette tekstur.

Nyd bollerne smurt med smør eller blot som en sød snack i madpakken.

Dansk Ærtemel

Mel af Ingrid ærter har en mild smag af ærter, let sødme med noter af majs og nødder. Ingrid ærtemel minder i udseende og anvendelsesmuligheder om kikærtemel, og kan derfor anvendes som alternativ.

→ Køb Dansk Ærtemel