Surdejsboller med sesam og Anicia linser

Af Pure Dansk™

Surdejsboller med danske Anicia linser
Fryseegnet
Fryseegnet
Surdejsboller med danske Anicia linser

Duften af friskbagte surdejsboller med Anicia linser, som spreder sig i hjemmet på langsomme weekendmorgener, er for os starten på den perfekte weekend. Prøv disse sprøde smagfulde surdejsboller med ærtemel.

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske Anicia Linser og Dansk Ærtemel.

Danske Anicia Linser

Danske Anicia Linser

Dansk Ærtemel

Dansk Ærtemel

Surdejsboller med linser

Antal
10 surdejsboller
Tid
1 time

Ingredienser

Surdej med ærtemel

  • Frisk din surdej op, 8-10 timer
    inden du skal lave brødet.
  • Opfriskning af surdej

  • 1 dl surdej med Dansk Ærtemel
  • 1 dl vand (cirka 25 grader)
  • 1 dl melblanding (½ dl hvedemel og ½ dl ærtemel)
  • Brøddej

  • 1 dl (90 g) tørrede Danske Anicia Linser
  • 3 dl lunkent vand
  • 5 g gær
  • 1 dl surdej med ærtemel (bageklar)
  • 450 g hvedemel
  • 12 g salt
  • Olie
  • Sesamfrø til drys
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Start med at opfriske din surdej. Rør rundt i surdejen, og tag 1 dl surdej fra. Kassér den resterende surdej. Rør 1 dl surdej, 1 dl vand og 1 dl melblanding godt sammen i et rent gennemsigtigt glas eller en plastbeholder. Stil din surdej et lunt sted, til den er aktiv. Den må ikke stå i direkte sollys. Det tager 8 timer, fra surdejen opfriskes, til den er aktiv og bageklar. Vi anbefaler, at du opfrisker din surdej om aftenen, så den er bageklar næste morgen − eller om morgenen, så den er klar til at bage med om eftermiddagen.
  • Efter 8 timer

  • Skyl Anicia linserne, og stil dem til side. Linserne skal ikke koges, da de udblødes i dejen. Hæld vand i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt herefter 1 dl bageklar aktiv surdej, og rør blandingen rundt. Tilsæt linser og hvedemel, og ælt dejen i 3 minutter på en røremaskine. Kom salt i, og ælt dejen i yderligere 6 minutter ved lav hastighed. Kom dejen i en plastbeholder eller i en skål smurt med en smule olie, og lad dejen hæve i 2½ time et lunt sted dækket med et viskestykke. Dæk herefter skålen med et stykke film, og stil dejen i køleskabet i 10-12 timer.
  • Dagen efter

  • Sæt en bagesten eller en bageplade med bagsiden opad nederst i ovnen. Tænd ovnen på 275 grader varmluft, og varm ovnen op i 1 time. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå på køkkenbordet, mens ovnen varmes op.
  • Drys bordet, dejens overflade og en dejspatel eller en skarp kniv med lidt hvedemel, og vend dejen ud på bordet. Skær dejen i 10 stykker med dejspatlen. Skub kanterne ind under bolledejen med dejspatlen, og løft bollerne forsigtigt over på et spækbræt eller en bagespade beklædt med bagepapir.
  • Drys bollerne med sesamfrø, og skub forsigtigt bagepapiret med dejen ind i ovnen på den varme bageplade eller bagesten.
  • Bag bollerne i 10 minutter ved 275 grader varmluft. Skru derefter tempera-turen ned til 230 grader, og bag dem i yderligere 5-10 minutter, til de har fået en flot gyldenbrun farve og en sprød overflade.
  • Lad bollerne køle af på en bagerist, inden de serveres. Spises alle surdejsbollerne ikke med det samme, kan de fryses ned.
  • Denne opskrift finder du i vores Bagebog — Bag med bælgfrugter
    Boller Bagværk Morgenmad Brunch

    Over 300 gratis opskrifter

    Gå på opdagelse i Danmarks største opskriftunivers med bælgfrugter og find masser af inspiration til opskrifter med danske økologiske linser, ærter og bønner.
    → Opskrifter