Græske frikadeller med hestebønner og ærtemel

Af Pure Dansk™

Græske frikadeller med hestebønner og ærtemel
Græske frikadeller med hestebønner og ærtemel

Frikadeller med smag af Grækenland. Kødfri men fulde af planteproteiner. Prøv disse krydrede og umamirige sprøde græske frikadeller med hestebønner, ærtemel og halloumi. Dellerne er gode til aftensmad dyppet i tzatziki eller som pålæg på rugbrød i madpakken.

Græske frikadeller uden kød 

Krydret med klassiske græske urter og lavet helt uden kød – disse frikadeller forener Middelhavskøkkenet med nordiske bælgfrugter. De traditionelle græske krydderier kombineret med danskproducerede hestebønner og ærtemel skaber en vegetarisk frikadelle, der er rig på både smag og næring.

Her får du en opskrift på kødfri frikadeller, hvor hestebønner og ærtemel skaber en saftig og proteinrig base, der både er mættende og nærende. Velegnet til vegetariske måltider, glutenfri diæter og som del af en grøn livsstil med fokus på klimavenlig madlavning.

Server denne middelhavsinspirerede vegetarret sammen med hjemmelavet tzatziki med Ingrid ærter.

I denne opskrift har vi anvendt vores Dansk Ærtemel og Danske Hestebønner.

Dansk Ærtemel

Dansk Ærtemel

Danske Hestebønner

Danske Hestebønner

Græske frikadeller med hestebønner og ærtemel

Antal
12 frikadeller
Tid
1 time og 15 minutter

Ingredienser

  • 1,5 dl (135 g) tørrede Danske Hestebønner
  • 4 spsk. Dansk Ærtemel
  • ¾ dl kogevand fra hestebønnerne
  • 2 æg
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 stk. løg
  • 2 fed hvidløg
  • 100 gram halloumi grillost
  • 0,5 citron, saften herfra
  • 1,5 tsk. timian
  • 1 tsk. rosmarin
  • 1 tsk. røget paprika
  • Olie og smør til stegning
  • Salt
  • Peber
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Skyl de tørrede hestebønner og sæt dem i blød i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer.
  • Hæld iblødsætningsvandet fra hestebønner og kog dem i 40-45 minutter i rent vand med lidt salt. Gem ¾ dl kogevand og stil kogevand og kogte hestebønner til side.
  • Hak løg og hvidløg fint.
  • Hestebønnerne hakkes enten ved håndkraft eller i en minihakker, alt efter hvor meget bid og tekstur du ønsker i dine græske frikadeller.
  • Hak halloumiosten i små fine stykker.
  • Pres saften fra den halve citron.
  • Kom hakkede hestebønner, æg, krydderier, halloumi, citron, løg, hvidløg, ærtemel og havregryn i en stor skål. Bland massen grundigt sammen.
  • Tilsæt kogevand, rør godt rundt og stil til side i 10-15 minutter, så massen kan samle sig.
  • Varm en pande med rigeligt olie og smør til høj varme. Form frikadellefarsen med en spiseske og din ene hånd, og tryk dem flade, når du placerer dem på panden.
  • Skru ned til medium varme, efter frikadellerne har fået stegeskorpe på den ene side, og vend dem. De er færdigstegte efter ca. 5-7 minutter.
  • Kom frikadellerne på et fad når de er færdigstegte.
  • Serveringsforslag

    Servér frikadellerne varme med græsk fladbrød og tzatziki til, og eller gem til frokost dagen efter.

    Opskriftvideo

    Over 300 gratis opskrifter

    Gå på opdagelse i Danmarks største opskriftunivers med bælgfrugter og find masser af inspiration til opskrifter med danske økologiske linser, ærter og bønner.
    → Opskrifter