Bidrag til dyrkelsen af fremtidens fødevarer
Landmanden er med til at skabe forandringer på vores tallerken gennem dyrkning af bælgfrugter. I generationer er stolte dyrkningstraditioner blevet forfinet og ført videre af visionære økologiske landmænd. Når du vælger danske økologiske linser, ærter og bønner, er du med på rejsen mod en grønnere fremtid.
Interview
Lars Sørensen, Ørbæk Gård
↓
Ny næring til jorden
Vi møder Lars en smuk juni dag på den mark, hvor de økologiske danske gråærter vokser sig høje og nejer let i vinden. Vi bevæger os gennem den grønne ærtemark, mens vi nænsomt skubber de lange tynde stængler og mange slyngtråde væk. Slyngtrådene fanger os i et stærkt spind på samme måde som de holder hinanden oppe, så planterne ikke vælter i det skiftende danske sommervejr.
Et par solstråler rammer den begyndende blomstring med de smukke lilla-violette blomster, som er særlige for gråærterne. Blomstringen er essentiel for alle bælgplanter. Det er blomsten, som forvandler sig til friske grønne bælge. Hver bælg lukker sig tæt sammen om 6-8 fine dyrebare gråærter, som tørres ind af solen og bliver til gule tørrede bælge, som kan høstes i august.
Lars har i mange år været drevet af en stor passion for økologi og formidling af viden til andre økologiske landmænd. I 2019 køber han sammen med Rikke familielandbruget Ørbæk gård ved Kirke Hyllinge mellem Roskilde og Holbæk på Sjælland. Lars fortæller, at han i 16 år var en stor del af det socialøkonomiske landbrug Grantoftegaard, og altid har praktiseret et landbrug ud fra det holistiske dyrkningsprincip med fokus på økologi og jordbrugsmetoder, hvor jorden udnyttes bedst muligt, så den ikke udpines.
Ved dyrkning af bælgplanter, som eksempelvis ærter, er landmanden med til at forbedre jorden. Planten optager ammonium og nitrat fra plantens rødder ved hjælp af knoldbakterien (Rhizobium), på den måde omdannes luftens kvælstof til næring til planten selv og jorden.
“At andre kan smage forskellen i kvaliteten er netop hele frugten af arbejdet som landmand.”
Give noget større videre til den næste generation
Lars forklarer: "Landbrug handler om at passe på vores jord og kunne give næste generation viden om, hvor maden kommer fra. At de kan smage forskellen på en frisk, tørret og en frossen dansk bælgfrugt. Forståelsen for, at de havregryn eller den bønne som vi nyder ved middagsbordet, den er der lagt hårdt arbejde og mange forudgående timer i."
Det kræver jord under neglene
Det hele starter med et lille frø, som kun ved hjælp af den helt rette mængde sol, regn, sunde jordbundsforhold og opmærksomhed fra landmanden kan spire, gro og senere høstes med en mejetærsker. "Vores fødevarer kommer ikke på hylderne i supermarkedet af sig selv, og hvis vi i fremtiden også skal kunne vælge økologiske danske linser, ærter og bønner, så skal vi sikre de bedste vilkår fra start og ikke udpine vores jord" fortæller Lars med et roligt spejdende blik hen over markerne.
Lars fortæller med stor passion: “Det er ikke fremmed for mig at dyrke til mennesker frem for dyr. Det har altid været vigtigt først og fremmest at kunne skabe fødevarer af høj kvalitet og stile efter det højest mulige, som for mig netop er at anvende vores landbrugsarealer til dyrkning af afgrøder, og som lander på spisebordet. Her udnytter vi nemlig jordens ressourcer bedst muligt”.
Bælgfrugter er først kommet til de seneste fire år på Lars’ marker og her dyrkes de nu side om side med særligt udvalgte kornsorter, som han dyrker til landets mange bagerier og bageentusiaster. “At andre kan smage forskellen i kvaliteten er netop hele frugten af arbejdet som landmand”, siger Lars med stolthed i blikket.