Hjemmebagt fuldkornsrugbrød med danske linser og kerner

Af Pure Dansk™

Hjemmebagt fuldkornsrugbrød med danske linser og kerner
Hjemmebagt fuldkornsrugbrød med danske linser og kerner

Rugbrød med danske Anicia linser og masser af kerner er nemt at lave, da det er uden surdej og derfor ikke kræver flere dages planlægning. Rugbrødet er fyldt med kerner og linser. Er du vild med rugbrød med en sprød skorpe og en saftig konsistens med masser af frø og kerner, skal du smage dette.

Proteinrigt og fiberfyldt hjemmebag

Rugbrød er en hjørnesten i dansk madkultur, og med linser og kerner får det traditionelle brød en moderne opgradering. Linserne bidrager med planteprotein, mens fuldkorn og kerner sikrer et højt fiberindhold. Kombinationen giver en dybere smag og et ekstra næringsboost, der gør rugbrødet både sundere og mere fyldigt. Resultatet er et robust og velsmagende rugbrød.

Det er så dejligt tilfredsstillende at bage sit eget rugbrød, og det gør madpakken til noget at se frem til. Med et sundt fuldkornsrugbrød har du en god base og et utal af muligheder for at skabe en nærende pause midt på dagen. Prøv rudbrødet med vores tunfrisalat, til fiskefri-deller eller linsepostej.

Du kan også servere dit hjemmebagte rugbrød som tilbehør til skøn æggekage, cremet kartoffelsuppe eller andre grønne aftensmadsretter.

I denne opskrift har vi anvendt vores Danske Anicia linser.

Danske Anicia linser

Danske Anicia linser

Hjemmebagt fuldkornsrugbrød med danske linser og kerner

Antal
1 rugbrød
Tid
4 timer

Ingredienser

  • ½ dl (45 g) tørrede Danske Anicia Linser
  • 400 g rugmel
  • 3 dl knækkede rugkerner
  • 2½ dl kogende vand
  • 1 dl hørfrø
  • 1 dl solsikkerkerner
  • 2 dl yogurt natural
  • 2 dl hvidt øl
  • 1 spsk. sirup
  • 6 tsk. salt
  • 25 g gær
  • 1 spsk. koldpresset rapsolie eller smør til at smøre rugbrødsformen
  • 3 spsk. blandet kerner til drys
  • Hold skærmen tændt

    Sådan gør du

  • Kom rugkernerne i en skål, og hæld 2,5 dl kogende vand over – og lad dem stå i 30 minutter.
  • Skyl og kog imens de tørrede Anicia linser i rigeligt vand i ca. 25 minutter.
  • Hæld vandet fra de kogte linser, og lad dem køle af.
  • Kom øl, yogurt natural og salt i en skål, og opløs gæren heri.
  • Tilsæt de kogte linser i gærblandingen.
  • Tilsæt sirup, udblødte rugkerner, hørfrø og solsikkekerner, og rør det godt sammen.
  • Tilsæt rugmel i dejen. Rør gerne dejen med en røremaskine i 10 minutter.
  • Smør rugbrødsformen med olie. Fordel dejen i formen og glat dejen med fugtige hænder.
  • Drys rugbrødet med 3 spsk. blandede kerner – vi har blandet 1 spsk. kogte linser og 2 spsk. solsikkekerner.
  • Tildæk rugbrødet med et rent viskestykke, og lad rugbrødet hæve i ca. 2 timer.
  • Bag rugbrødet ved 200 °C (varmluft) i 1½ time. Er det første gang, du bager rugbrød anbefaler vi at bruge et stegetermometer. Tag rugbrødet ud, når temperaturen er på 97 °C
  • Lad brødet hvile i 10 minutter i rugbrødsformen. Vend det herefter ud på en bagerist, og lad det afkøle.
  • Serveringsforslag

    Servér det nybagte rugbrød på et flot morgenbord, til frokosten og i madpakken.